the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. Peter Braithwaite Studio
  6. 2016
  7. South End Residence / Peter Braithwaite Studio

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

South End Residence / Peter Braithwaite Studio

  • 13:00 - 6 May, 2016
South End Residence / Peter Braithwaite Studio
South End Residence  / Peter Braithwaite Studio, © Julian Parkinson
© Julian Parkinson

© Julian Parkinson © Julian Parkinson © Julian Parkinson © Julian Parkinson + 25

  • Architects

  • Location

    Halifax, Canada
  • Architect in Charge

    Peter Braithwaite Studio
  • Design Team

    Peter Braithwaite, Devin Harper
  • Area

    310.0 ft2
  • Project Year

    2016
  • Staging and Styling

    Attica Funishings
  • Artwork

    Christopher Joyce
  • Construction and Millwork

    Peter Braithwaite Studio
  • Structural

    Andrea Doncaster Engineering
  • Diagrams

    Devin Harper
  • Renderings

    Ryan Nelson
  • More Specs Less Specs
© Julian Parkinson
© Julian Parkinson

Text description provided by the architects. This project is located in the historic South End of Halifax, Nova Scotia, near the cities largest municipal park. The project was a complete redesign and transformation of a dated house in a traditional neighborhood into a contemporary residence. The design intent was to pay homage to the historical neighborhood by maintaining the original form of the structure while modernizing the aesthetic and detailing. We endeavored to create a home that suited the client’s contemporary taste and lifestyle while remaining perceptive to the surroundings.

Before
Before
Diagram
Diagram
© Julian Parkinson
© Julian Parkinson

This was accomplished through the removal of a number of interior walls and vaulting the ceiling in the great room to create a large open central gathering space. The window openings were also increased in size; these larger windows flood the new spaces with ample natural light and provide views of the foliage in the back garden.

Floor Plan
Floor Plan

The inoperable garage was converted into a covered entrance with ample storage for bikes and recreational equipment. This space was topped with a semi private balcony off of one of the three bedrooms that provides an area to relax in the sun during the summer months and offers views over the quiet neighborhood street.

© Julian Parkinson
© Julian Parkinson

The result is a carefully considered interior space that supports family interaction, reflects the clean lines of modern aesthetic and displays thoughtful detailing. The exterior, on the other hand, continues to participate in the traditional language of the neighbourhood through its form and materials, but distinctively hints at what awaits inside.

© Julian Parkinson
© Julian Parkinson

As a design build company we are responsible for all aspects of design and physical construction. We find that this way of working allows us to address the inevitable difficulties that arise throughout a project at both the design and construction level. In this particular project everything from the initial demolition to the custom millwork fabrication and installation was included in our scope and we were able to work through solutions in a way that reflected the overall design intent.

© Julian Parkinson
© Julian Parkinson

View the complete gallery

About this office
Cite: "South End Residence / Peter Braithwaite Studio" 06 May 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/786709/south-end-residence-peter-braithwaite-studio/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Julian Parkinson

南端住宅 / Peter Braithwaite Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.