House in Litoral Alentejano / Aires Mateus

House in Litoral Alentejano / Aires Mateus

© Daniel Malhão© Daniel Malhão© Daniel Malhão© Daniel Malhão+ 19

  • Architects: Aires Mateus
  • Area Area of this architecture project Area:  170
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2000
  • Photographs Photographs:  Daniel Malhão
© Daniel Malhão
© Daniel Malhão

Text description provided by the architects. The program includes four houses and a water tank. The water tank will be a square of whitewashed plaster where a pool is found and a line draws the shower.  The placement of the several houses will be decided by each owner.  

© Daniel Malhão
© Daniel Malhão

The first house is a square. The living room is disposed around a courtyard that provides indirect lighting. Secondary compartments inhabit the interior of thick walls that form the central living room.

Plan
Plan

These areas, compressed by a lifted ground and a lowered ceiling, become spaces which group to limit and define the “exterior volume,” emphasizing it as the main space of the house.

© Daniel Malhão
© Daniel Malhão
© Daniel Malhão
© Daniel Malhão

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House in Litoral Alentejano / Aires Mateus" 17 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/785472/house-in-litoral-alentejano-aires-mateus> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Daniel Malhão

旷野中的宁静——阿连特茹住宅 / Aires Mateus

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.