the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. GRND82
  6. 2015
  7. EF House / GRND82

EF House / GRND82

  • 09:00 - 15 April, 2016
EF House / GRND82
EF House / GRND82, © Pol Viladoms
© Pol Viladoms

© Pol Viladoms © Pol Viladoms © Pol Viladoms © Pol Viladoms + 13

  • Architects

  • Location

    Arenys de Mar, Spain
  • Author Architects

    Sergi Serrat + Roberto González
  • Area

    260.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Design Team

    Berta Fuster + Iago Pineda | GRND82
  • Structural Engineer

    Xavier Aguado
  • Services Engineer

    Ecoinstec S.L
  • More Specs Less Specs
© Pol Viladoms
© Pol Viladoms

Text description provided by the architects. The uneven topography of the site, the good orientation and the views to the Mediterranean sea are the game rules. The difficult nature of the site is used as an opportunity to define the nature of the house. As if it was a chain of causes and consequences, minimizing the resources needed for the intervention.

© Pol Viladoms
© Pol Viladoms

The house is presented in one only floor, placed above the garden, staring at the sea, avoiding the neighbor’s shadow and dealing with the sun impact thru intermediate spaces. An object that slightly touches the ground, timidly, respecting the natural slope avoiding huge ground interventions.

Plan
Plan

The constructed volume is formed by a prism of 16,80 x 16,80 x 3,75 m that takes maximum profit of the municipal regulations. The program of the house and the orientation of the different areas states the base for the perforation of the four corners of the prism. As as result four terraces with four different characteristics and conditions appear. Each terrace is associated to an interior space and to a different function of living: eating, cooking, being, sleeping… One big central patio finishes the duty of organizing the house as well as constitutes the main entrance to the house.

© Pol Viladoms
© Pol Viladoms
© Pol Viladoms
© Pol Viladoms

Taking advantage of the profession of the client (blacksmith) the materiality and techtonics of the house are linked to industrialization, lightness, quick execution and assembly. One big metallic cage held by 4 points forms a rigid superior slab of 70cm height that holds as well the inferior slab thanks to a net of suspenders placed every 60cm around the perimeter of the slab. These suspenders are as well the base structure for the façades.

EF House / GRND82, © Pol Viladoms
© Pol Viladoms
Cite: "EF House / GRND82" 15 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/785178/ef-house-grnd82/> ISSN 0719-8884
© Pol Viladoms

水平伸展的白色方盒——EF 住宅 / GRND82