the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Russia
  5. FAS(t) architectural bureau
  6. Guest&Bath House / FAS(t) architectural bureau

Guest&Bath House / FAS(t) architectural bureau

  • 22:00 - 31 March, 2016
Guest&Bath House / FAS(t) architectural bureau
Guest&Bath House   / FAS(t) architectural bureau , Courtesy of FAS(t)
Courtesy of FAS(t)

Courtesy of FAS(t) Courtesy of FAS(t) Courtesy of FAS(t) Courtesy of FAS(t) + 23

  • Architects

  • Location

  • Architect in Charge

    A. Ryabskiy, K. Kharitonova
  • Collaborators

    K. Kozlov, G. Suzdalev and Y.Tichonenko
  • Area

    475.0 sqm
Courtesy of FAS(t)
Courtesy of FAS(t)

Text description provided by the architects. The Guest&Bath House is located on the natural meadow in forest right on the hill above the pond. The site relief has a pronounced slope to the north pond area. It is surrounded by wild nature. Different kind of trees:  birches, pines and fir-trees. Herbs, plants and grass field. There is a little strawberry field close to the terrace. It is the place full of sounds and smells in the summer, full of peace and quiet in winter.

Courtesy of FAS(t)
Courtesy of FAS(t)

The  house is coupled with the nature surroundings. No to fill the border between outside and inner space. To let the house leave as a part of the nature. It has to be one organism so the inner part is formed by the whole construction of the building. No imitations or decorations. It was decided to make it totally wooden but with the big glass openings. The black color for exterior and interior was chosen as the most abstract and indifferent color.

Courtesy of FAS(t)
Courtesy of FAS(t)

The wooden construction is based on the together work of big and long wooden beams and height narrow wooden pillars. The uniform rhythm of the wooden supports forms the whole structure and works on the main spirit of the house repeating the rhythm of tree trunks.

All inside walls are wooden framework covered with plywood.  

Courtesy of FAS(t)
Courtesy of FAS(t)

All the static wooden glass constructions as well as the open windows and doors are custom- made without using prefabricated windows and doors systems. Most of the furniture and doors are custom-made wooden or plywood pieces special design for this project.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The double height living space is oriented on the pond through the forest opening. The first sun rays delicate touches the open terrace and breakfast zone. By the day the hot sun stays behind the house and its shadow covers the terrace creating comfortable lounge zone. For one who want to take sunbathes there is the terrace on the roof or he can go directly to the sand beach near the pond. Evening rays together with long deep shadows fill the whole double height living space.

Courtesy of FAS(t)
Courtesy of FAS(t)

The main entrance is on the west side. There is a staff entrance to the bath service part next door but independent. A small parking is locked on the back left from the entrance zone.

Section 2-2
Section 2-2

It is possible to go through the house to the terrace and when by the wide wooden outdoor staircase get to the pond or take a narrow rammed earth lane leading to water bypassing the house.

Courtesy of FAS(t)
Courtesy of FAS(t)

 At the heart of the space-planning solutions stand the separation of the house in accordance with their functional  in 2 similar parts with similar configuration in plan, but different in height and volume size. It was chosen the simple and clear composition of two prismatic volumes incutting each other at an angle of 90 degrees. High volume, almost completely glazed. The volume is located along the North-South axis, "hanging" over the terrain on the concrete fundament. It provides the advantage of specific characteristics view to the interior. Low volume is designed more as solid totally faced with paling. It is placed perpendicular to the high volume and parallel to the back yard with parking. Both volumes have flat roofs. One covered with wood and works as a terrace, another one is made with the organization of gravity layer to external drains. Roof surface sprinkled with crushed stone.

Section 1-1
Section 1-1

On the ground floor are double height living space with small fireplace and dining zone, kitchen and restroom on one side. On the other side the bath&sauna zone with changing room, showers and relaxation tee room. From the relaxation area with sauna is provided an access to a spacious terrace with all-season use bath tube. All technical and staff spaces are in the separate part connected through the corridor and sauna with the main house and have entrance directly into the street through the glass door.

Courtesy of FAS(t)
Courtesy of FAS(t)

Simple wooden staircase leads to the first private floor. It has 2 bedrooms, each with its own bathroom and a common living room with small library. One of the walls in bathrooms and bedrooms and two in common space between them are total glazed. So you fill height in between trees.

Courtesy of FAS(t)
Courtesy of FAS(t)

 The foundations of the house and terraces are made from reinforced concrete. On monolithic concrete base is organized a grid of load-bearing walls. From the walls comes trapezoidal consoles in different sides. The concrete surface is made to look raw and impure. 

Courtesy of FAS(t)
Courtesy of FAS(t)

On the reinforced concrete basis a wooden bearing framework made of glulam.

Intermediate floors are also made of glued wooden elements and filled with insulation. Roofs have effective insulation, are exploited, it is the main waterproofing membrane.

Courtesy of FAS(t)
Courtesy of FAS(t)

The facades are faced with wooden vertical paling. Terraces are covered by terrace wooden bards.

For walls and floor finishing in bathrooms the water resistant lime plaster with different pigments is used. For floors and walls in kitchen and sauna zone –grey and white marble

Courtesy of FAS(t)
Courtesy of FAS(t)

View the complete gallery

Cite: "Guest&Bath House / FAS(t) architectural bureau " 31 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/784712/guest-and-bath-house-fas-t-architectural-bureau/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments