the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. France
  5. Hors-Champs
  6. 2015
  7. Saint-Sauveur House / Hors-Champs

Saint-Sauveur House / Hors-Champs

  • 03:00 - 16 March, 2016
Saint-Sauveur House / Hors-Champs
© Cyrille Lallement
© Cyrille Lallement

© Cyrille Lallement © Cyrille Lallement © Cyrille Lallement © Cyrille Lallement + 36

© Cyrille Lallement
© Cyrille Lallement

Text description provided by the architects. The house is situated in a vast field and the clients requested it be largely open to the surroundings. Therefore large French windows are found in every room and a 200 m² terrace extends every side of the house. The surrounding field is a former meadow in the village of Saint-Sauveur, in the Dordogne departement. Special care was taken with the building volume and the shape of the roof, in order to better blend in with the regional heritage. The geometry of Périgord roofs with four sideshas been recreated in a new way. Accordingly, the deep roof overhangsprotect from the sun and the harsh rain. The skin of the building is made of dark grey metal cladding, which is a reminder of local tobacco dryer architecture, which are long, narrow buildings and their wood skin is covered with motor oil.

© Cyrille Lallement
© Cyrille Lallement

Budget optimization

Aesthetic choices were balanced with the limited budget: few materials and a short building time. The building is built on one floor, with a semi-deep foundation on clay soil. The building is compact: 25 meters long and 5 meters wide. The interior is separated into three sequences based on a regular grid. The facades are symmetrical. The concrete floor finish is the same outside and inside, creating continuity between both areas. The furniture is made from two-layered birch wood and white painted OSB. For the outside skin, the chosen material was to be durable, standardized and prefabricated allowing the house to be built in less than a month. Ten days were necessary to raise the isolated mono-bricks walls, then a week for the isolated metal framing and finally a week for the skin. 

© Cyrille Lallement
© Cyrille Lallement
Plan
Plan
© Cyrille Lallement
© Cyrille Lallement

Technical elements made invisible

A special attention to details, especially concerning technical elements, is fundamental to a minimalist approach. Therefore gutters, rain water downspouts and manholes were unobtrusively integrated. A crawl space was made possible thanks to ventilated cladding. A sump was hidden in the garden, to collect rain water. The roof is extended in order to shelter the car and create a porch. Being part of the entrance, parking is integrated in the whole design. The scale and careful details of the house reveal its typology, and make the whole project more refined. As an example, a slight roof overhang is chosen instead of a perimeter detail. A simple bracket replaces industrial angle connectors. The cut-out sheet metal was used in order to hide the window joinery. The cladding edge is sharp so the iron is bent where the cladding stops. As a result, the façade appears continuous and light, enhancing the wave of the iron.

© Cyrille Lallement
© Cyrille Lallement
Section
Section

Black is color

The surrounding landscape is enhanced by the dark metal. The dark shade seems severe but is actually subtle. Texture variations make it ornamental. The metal sheets reflects the sky and the iron waves looks tinted with gold at the beginning and the end of the day. The roof is perforated to filter the sun light. It generates shadows distinctive to the seasons. Outside, precious dark harmony contrasts with the lightness inside. The most used rooms face the garden. The roof bend is softer on the south side. The tall bay windows frame the landscape and asymmetrical casements create sophistication. In the north end, a technical buffer space, including the lengthwise corridor like space, allows thermic optimization. 

© Cyrille Lallement
© Cyrille Lallement
Cite: "Saint-Sauveur House / Hors-Champs " 16 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/783834/saint-sauveur-house-hors-champs/> ISSN 0719-8884