the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Gallery
  4. China
  5. Schmidt Hammer Lassen Architects
  6. 2017
  7. Schmidt Hammer Lassen Breaks Ground on GaoYao Clubhouse and Gallery

Schmidt Hammer Lassen Breaks Ground on GaoYao Clubhouse and Gallery

Schmidt Hammer Lassen Breaks Ground on GaoYao Clubhouse and Gallery
Schmidt Hammer Lassen Breaks Ground on GaoYao Clubhouse and Gallery, © Luxigon
© Luxigon

Schmidt Hammer Lassen Architects (SHL) has broken ground on a new clubhouse and gallery in GaoYao, China - a mountainous district 100 kilometers west of Guangzhou. The project, focused on "space, light, view and program," was designed for a new development of luxury villas at the base of a nearby mountain. It will be built in the center of a lake by early 2017. 

"The sculptural project was designed in collaboration with a Feng Shu Master to respect angles of approach and its location on the site," says SHL.

© Schmidt Hammer Lassen Architects
© Schmidt Hammer Lassen Architects

From the architects: The concept for the design derives from the project’s position at the heart of the site and is intended to enhance the views of the surrounding mountains, sky and water. Three distinct spaces come together under one unifying roof each with open panoramas across the water to the lush green landscape in all directions. Its sculptural presence and qualities are marked by a calligraphically simple gesture.

The project sits on the edge of a weir with visitors approaching the clubhouse via a narrow pedestrian bridge. The different spaces step together with the change in level making the building an integrated part of the lake, where terraces extend out from the interior as panoramic rooms.

© Schmidt Hammer Lassen Architects
© Schmidt Hammer Lassen Architects

The organization of the clubhouse is clear and simple. The building is divided into the main different functions - a grand art lobby, a sales suite and a lounge. The spaces connect in a linear progression leading through the pavilion with all spaces having different relations and views to the surroundings. The roof surface becomes a 5th façade giving the pavilion a different appearance on all sides. 

© Luxigon
© Luxigon

Internally the space is completely column free with all structure concealed within the external walls and glazed panoramic windows.

The organizational clarity of the building is enhanced by a limited palette of materials. A light oak floor connects the whole interior while the exterior is clad in vertical panels of grey granite reflecting the sun and the movement of the water.

The teaching of Fengshui organizes the orientation of the building in the optimal angles for entrances at 120, 240 and 345 degrees, which is supporting the twists of views and dynamics of the plan.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Schmidt Hammer Lassen Architects
Office
Cite: Karissa Rosenfield. "Schmidt Hammer Lassen Breaks Ground on GaoYao Clubhouse and Gallery" 07 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/783349/gaoyao-clubhouse-and-gallery-schmidt-hammer-lassen-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Luxigon

Schmidt Hammer Lassen 设计的高要市俱乐部和美术馆破土动工