the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices
  4. Guatemala
  5. CURE & PENABAD
  6. 2015
  7. MAG Corporate Headquarters / CURE & PENABAD

MAG Corporate Headquarters / CURE & PENABAD

  • 13:00 - 7 February, 2016
MAG Corporate Headquarters / CURE & PENABAD
MAG Corporate Headquarters / CURE & PENABAD, © Carlos Domenech
© Carlos Domenech

© Carlos Domenech © Carlos Domenech © Carlos Domenech © Carlos Domenech + 30

  • Consultant

    ARUP Engineers
  • Contractor

    Ingenio Magdalena
  • Mechanical Engineer

    Basulto and Associates
  • More Specs Less Specs
Drawing
Drawing

Text description provided by the architects. Can a building change the culture of a company? Can the design of the physical environment impact the way in which we communicate? These are but a few of the questions that the project for the new MAG headquarters analyzed and attempted to address.

Drawing
Drawing
First Floor Plan
First Floor Plan
© Carlos Domenech
© Carlos Domenech

Currently, the company is housed in a series of detached structures situated on a large tract of agricultural land in southern Guatemala. The configuration reinforces a separation of departments and limits the individual employee’s ability to understand his or her role within the company. 

© Carlos Domenech
© Carlos Domenech
Section
Section
MAG Corporate Headquarters / CURE & PENABAD, © Carlos Domenech
© Carlos Domenech

In order to reverse this condition, the new building is designed with a large open room, capable of accommodating all employees, Flexible desk arrangements create a collaborative working environment that minimizes the current hierarchy, with directors seated in open desks alongside employees. The plan also provides for a variety of work spaces, including enclosed, semi-private meeting rooms, exterior courts, open terraces, archives and reading spaces that provide a variety of work environments (both interior and exterior) for productive individual and/or collaborative work.
The overall form of the building is inspired by both vernacular and industrial building typologies seen throughout the Guatemalan countryside.

© Carlos Domenech
© Carlos Domenech

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "MAG Corporate Headquarters / CURE & PENABAD" 07 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/781633/mag-corporate-headquarters-cure-and-penabad/> ISSN 0719-8884