We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Lausanne University Hospital Extension / meier + associés architectes

Lausanne University Hospital Extension / meier + associés architectes

© Yves André© Yves André© Yves AndréCourtesy of meier + associés architectes+ 33

  • Collaborators:Martin Jaques, Pascual Bernad, Amalia Jimenez, Laurent Miranda, Fréderic Grillet, Tiago Menino, Laurence Boyer, Ludovic Durand, Adriano Reis, Carolina Faustino Ribeiro Da Silva, Olivier Matthey, Rita Tadi, Patrick Flum, Nicolas Pailler
  • Sanitary Engineer:BAConsulting SA
  • Artist:Camille Scherrer
  • City:Lausanne
  • Country:Switzerland
More SpecsLess Specs
© Yves André
© Yves André

Text description provided by the architects. The extension to the Coordinated Centre of Oncology is situated at the heart of the hospital complex in a heterogeneous environment distinguished by the strong and austere presence of the original buildings.

© Yves André
© Yves André
Floor Plan
Floor Plan
Courtesy of meier + associés architectes
Courtesy of meier + associés architectes

Composed of two new floors, the new building is designed as a transplant onto the existing one. It is connected by two bridges to the infrastructure already in place: two umbilical cords that allow for logistics flows and transport of patients and staff. The new facades are treated in the same vein as those of the original building: an alternation of glass and mineral-filled bands. However, the facades take on their own formal autonomy: the corners are rounded, the glass bands expanded, the mineral bands polished, and the roof is pierced to allow natural light into the heart of the new organism.

© Yves André
© Yves André

The interiors are designed in a way that humanises the ‘treatment machine’ character of a hospital environment, while at the same time respecting the technical and normative constraints of such an establishment. To compensate for the anxiety-inducing nature of an oncology department, specific measures have been taken with regard to interior comfort, in a quest for appeasement. The rounded corners of the walls provide fluidity to the interior circulation. The corridors offer scenic outside vistas and benefit from the natural light of the patios. Large windows allow different sections to relate to one another in an interplay of near and far views.

© Yves André
© Yves André

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Lausanne, Switzerland

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Lausanne University Hospital Extension / meier + associés architectes" 28 Jan 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/780922/lausanne-university-hospital-extension-meier-plus-associes-architectes> ISSN 0719-8884
© Yves André

洛桑大学医院扩建项目 / meier + associés architectes

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.