We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

New Sports Buildings in Olot / BCQ arquitectura

New Sports Buildings in Olot / BCQ arquitectura

© Pedro Pegenaute © Pedro Pegenaute © Pedro Pegenaute © Pedro Pegenaute + 20

  • Architects: BCQ arquitectura
  • Area Area of this architecture project Area:  5914
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2010
  • Photographs
    Photographs:  Pedro Pegenaute
  • Collaborating Architects:Marta Cid, Alexandre Liberato
  • Structural Calculations:Eskubi-Turró Arquitectes
  • M&E Engineering:AIA Instal·lacions Arquitectòniques
  • Project Exec Manager, Technical Architects:Jaume Bahí, Daniel Castanyer
  • Contractor:EXCOVER
  • Cost:5.282.539 €
  • City:Olot
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

In a lush grove of majestic poplars, we extend a carpet of wood to make sport. We want to play in a relaxed atmosphere, surrounded by vegetation.

The building is missing, of course; we need changing rooms, controls, stairways, hallways, spectators, services, stands, stores, benches, baskets, machines, tubes, carpentry ... in short, a large program to serve this space to play, and we try to solve it with a clear and simple volume.

But, how should this volume be? First of all it has to be light, full of air and green, like the trees. It should blend in easily with the sky, even disappear into it.

Meanwhile we are playing indoor, unconcerned, under a large white cover which illuminates and protects us ..., everything is all right.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

The new Sports Hall is built as a volume levitating above the ground. The body achieves a clear and well-rounded geometry.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

As a result we get the possibility to use the area above the body of changing rooms for small-format sports (table tennis) as well as services and facilities areas. The cover, stepped to the rhythm of the beams illuminates a large interior white space. The most important thing of the playing court is the activity, the sport and the play.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Inside, the building appears as a blank canvas, a big empty frame where sport is developed. Only the volume that houses the changing rooms, warehouses, and small-format sports appears contrasted in dark. As the choir of a Gothic church, it departs from the central sports courts area facing towards it in a stair-shape way.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

Behind this volume lie the access way to the changing rooms of the athletes, solving the isolation of the circulation area for sport shoes exclusively.

Elevation 1
Elevation 1

Access to the building must be resolved through a separate volume, an elongation of the interior body of the changing rooms that moves outside the building to welcome visitors.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

Outside, the green of the trees’ leaves, and their shadows are reproduced in the pixel pattern of the new pavilion’s façade. Ahead of this one, a polycarbonate skin blurs the colors of the façade and the real dimension of the building.

Section 2
Section 2

The external image of the building is elusive; it varies depending on time of day or angle of vision. Sometimes the building blends with the sky, sometimes is confused with the trees, at times the building seems to have its own light.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

The double façade works, on the other hand, in the thermal conditioning of the building. The heat captured by the walls thanks to the greenhouse effect is used during the winter for heating, while in summer causes a flow of natural ventilation.

Section 3
Section 3

The main volume is raised a few feet off the ground, releasing a fully glazed ground floor, so that it is possible to play sports on the inside with permanent view to the outside.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Av. República Argentina, 17800 Olot, Girona, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "New Sports Buildings in Olot / BCQ arquitectura" 31 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/779557/new-sports-buildings-in-olot-bcq-arquitectura> ISSN 0719-8884
© Pedro Pegenaute

体育中心及滑冰场/BCQ建筑设计事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.