All
Projects
Products
Events
Competitions

Apartment Refurbishment in Gran Via / Anna & Eugeni Bach

Apartment Refurbishment in Gran Via / Anna & Eugeni Bach

© Eugeni Bach © Eugeni Bach © Eugeni Bach © Eugeni Bach + 16

  • Architects: Anna & Eugeni Bach
  • Area Area of this architecture project Area: 70.0 sqm
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2015
  • Photographs photographs: Eugeni Bach
  • Collaborators

    Albert Cabrer
  • Constructor

    Oak 2000, SL
More Specs Less Specs
© Eugeni Bach
© Eugeni Bach

Text description provided by the architects. The project consists of a full refurbishment of an apartment in the Eixample district in Barcelona, ​​in a traditional building block from the early twentieth century.

© Eugeni Bach
© Eugeni Bach

The apartment, of about approximately 70 m2, originally had two rooms facing the façade, while the rest of the rooms were lit and ventilated via a wide inner patio. This arrangement generated a series of corridors and dark spaces that had little other function than connecting spaces.

Floor Plan
Floor Plan

The new configuration was conditioned by the customers’ wish to keep the two rooms at the façade as bedrooms, whilst a new living room, dining, kitchen and a study space would be organised in the rest of the house. Too many functions for such a short façade to the inner patio.

© Eugeni Bach
© Eugeni Bach

The solution we adopted retains the two bedrooms and creates an open space which accommodates all the functions. The generous height of the house allowed us to design the kitchen, almost like piece of furniture, in the back of the open space, generating a loft, the top which can be used as a study, or a guest room.

Isometric
Isometric

This solution had the advantage of allowing full use of the exceptional height of the appartment and providing the generous central space, which gives access to all the other rooms. The distinct kitchen resembling a piece of furniture, and the fact that it does not use all the height further emphasizes the idea of ​​a large open central space.

© Eugeni Bach
© Eugeni Bach

This very clear outline is adapted to the irregular boundaries of the appartment with the bathrooms and services. The original small toilet space in front of the entrance is kept, and, again, making use of the height, we modified the bathroom near the master bedroom. An elevated bathroom floor permits a storage space underneath. Additional space is gained by locating the bathtub under the shower, combining both functions in one space.

Perspective View
Perspective View

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Gran Via de Les Corts Catalanes, Barcelona, Barcelona, Spain

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Apartment Refurbishment in Gran Via / Anna & Eugeni Bach" 28 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/779367/apartment-refurbishment-in-gran-via-bach-arquitectes/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.