the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Italy
  5. Moramarco+Ventrella architetti
  6. 2014
  7. Casa CS / Moramarco+Ventrella architetti

Casa CS / Moramarco+Ventrella architetti

  • 09:00 - 14 December, 2015
Casa CS / Moramarco+Ventrella architetti
Casa CS / Moramarco+Ventrella architetti, Courtesy of Moramarco+Ventrella architetti
Courtesy of Moramarco+Ventrella architetti

Courtesy of Moramarco+Ventrella architetti Courtesy of Moramarco+Ventrella architetti Courtesy of Moramarco+Ventrella architetti Courtesy of Moramarco+Ventrella architetti + 20

  • Structural Design

    G.Pantaleo
  • Facilities

    M. D’Eligio
  • Consultant

    A.Esposito (progetto preliminare)
  • Collaborators

    A.Berardi, A.Carannante
  • Constructor

    Aresta Costruzioni
  • Type of assignment

    Progetto I Direzione Lavori
  • Budget

    350.000 euro
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Moramarco+Ventrella architetti
Courtesy of Moramarco+Ventrella architetti

Text description provided by the architects. The building is a residential building located near the main square of Bitritto, a small town not far from Bari.

Exploded Isometric
Exploded Isometric

It is positioned in a corner lot, within a densely built part of the city, situated among buildings which differ greatly both in their quality and period.
The request of the client was to transform the building, formerly dedicated to different uses, into a solely residential building.

Courtesy of Moramarco+Ventrella architetti
Courtesy of Moramarco+Ventrella architetti

The project is essentially focused on the new relationships between the building and the surrounding urban context and between internal and external spaces of the house due to the new volume, first obtained by demolition operations and thesubsequent construction.


Courtesy of Moramarco+Ventrella architetti
Courtesy of Moramarco+Ventrella architetti
Section
Section
Courtesy of Moramarco+Ventrella architetti
Courtesy of Moramarco+Ventrella architetti

The building consists of a living area on the ground floor , a sleeping area on the first floor and a studio on the upper level where the strongest connection with the open space is created, due to the outer overlooking balcony. It has been very important to solve the problem of giving natural light to the indoor spaces while at the same time keeping the privacy for themselves.
We thought to close off and lift ground zero: the east facade is totally windowless at the basement while the south one has been moved back and shaded using a brise-soleil, and a little green space created.


Courtesy of Moramarco+Ventrella architetti
Courtesy of Moramarco+Ventrella architetti

The stairwell has been totally transformed; the previous heavy concrete structure has been substituted with a hung steel structure with wooden steps. It is a source of light, it brings a light beam from the large upper level window to the lower living room, illuminating all the interiors facing the stairwell.

Courtesy of Moramarco+Ventrella architetti
Courtesy of Moramarco+Ventrella architetti

View the complete gallery

About this office
Cite: "Casa CS / Moramarco+Ventrella architetti" 14 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/778635/casa-cs-moramarco-plus-centrella-architetti/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of Moramarco+Ventrella architetti

CS 别墅 / Moramarco+Centrella architetti

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.