the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cultural Center
  4. Denmark
  5. Sophus Søbye Arkitekter
  6. Mariehøj Cultural Centre / Sophus Søbye Arkitekter + WE Architecture

Mariehøj Cultural Centre / Sophus Søbye Arkitekter + WE Architecture

  • 13:00 - 10 December, 2015
Mariehøj Cultural Centre / Sophus Søbye Arkitekter + WE Architecture
© Rasmus Hjortshøj COAST Studio
© Rasmus Hjortshøj COAST Studio
  • Architects

  • Location

    Holte, Denmark
  • Design Team

    Sophus Søbye, Elena Ardighieri, Maria del Mar Freire Morales , Jan Nielsen, Ejvind Christiansen, Marc Jay, Julie Schmidt-Nielsen, Thomas Helsted, Kurt Ohlenschlaeger, Hermanus Neikamp, Lawrence Mahadoo, Lena Reeh Rasmussen, Jenny Sellden, Zsofia Horvath, Nora Fossum, Søren Thiesen, Luis Gill, Martin McSherry, Indre Motiejunaite, Nuria Carbonell Etyo, Casper Berntsen, Mantas Vilkelis
  • Collaborators

    MASU Planning, Øllgaard Consulting Engineer, Spangenberg & Madsen Consulting Engineer and Hausenberg.
  • Photographs

© Rasmus Hjortshøj COAST Studio Courtesy of Lars Eldrup © Rasmus Hjortshøj COAST Studio © Rasmus Hjortshøj COAST Studio + 47

Courtesy of Lars Eldrup
Courtesy of Lars Eldrup

Text description provided by the architects. Mariehøj Cultural Centre draws a clear profile in the landscape in Holte, Denmark. The new foyer invites all people in and functions as a heart bringing people together and highlighting the many users and activities in the house.

© Rasmus Hjortshøj COAST Studio
© Rasmus Hjortshøj COAST Studio

The cultural centre merges together with the green landscape bridging the gap between the arrival area, the cultural plaza and the beautiful backyard of Mariehøj. The building opens up towards the surroundings and incorporates the green qualities to the activities in the house.

Concept
Concept

The house is both a cultural activity centre and a well-functioning working place. Through reorganization and rebuilding, better spaces for individual activities and appropriate positions of the different functions are created. At the same time more meeting points are created, which bring the multiple activities in the house together and offer a space where new meetings and activities across interest and age arise.

© Rasmus Hjortshøj COAST Studio
© Rasmus Hjortshøj COAST Studio
Section
Section
© Rasmus Hjortshøj COAST Studio
© Rasmus Hjortshøj COAST Studio

The new cultural centre is a single organism with a high aesthetic and functional quality. The reconstruction of the house is not just an upgrade but also a vision for how the cultural centre can meet future challenges and enhance the unique character and common stories.

© Rasmus Hjortshøj COAST Studio
© Rasmus Hjortshøj COAST Studio

Mariehøj Cultural Centre invites people to draw inspiration from new stories, complete experiences and the cultural life. The cultural centre inspires and generates both familiar and new interests, and promotes new meetings between users and staff. The new foyer takes the best of the existing buildings styles and introduces a new typology not foreign to the rest of the building.

© Rasmus Hjortshøj COAST Studio
© Rasmus Hjortshøj COAST Studio

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Mariehøj Cultural Centre / Sophus Søbye Arkitekter + WE Architecture" 10 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/778579/mariehoj-cultural-centre-sophus-sobye-arkitekter-plus-we-architecture/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Rasmus Hjortshøj COAST Studio

丹麦Mariehøj 文化中心 / Sophus Søbye Arkitekter + WE Architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.