the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Alex Urena Design Studio
  6. 2015
  7. Pavilion House / Alex Urena Design Studio

Pavilion House / Alex Urena Design Studio

  • 20:00 - 11 December, 2015
Pavilion House / Alex Urena Design Studio
Pavilion House / Alex Urena Design Studio, © Alex Olguin
© Alex Olguin

© Alex Olguin © Alex Olguin © Alex Olguin © Alex Olguin + 25

© Alex Olguin
© Alex Olguin

Text description provided by the architects. With direct bush views, the site is spectacular, however a very complicated one. The access is through the rear and slopes down from there towards the bush, but although large in area, it has a good number of easements and restriction boundaries plus a fire track running across it from side to side meaning that the actual building envelope was small and complicated. 

© Alex Olguin
© Alex Olguin

As a blended family with teenage kids heading into adulthood, their brief was very different:  they wanted a house split in pavilions were it would be possible to have separate but interconnected areas. Both of the owners do shift work and “recovery corners” were essential.

© Alex Olguin
© Alex Olguin

With a site with great aspect towards the bush and tall canopies, plus the pavilion component and their brief, it was an excellent frame to design something different, addressing their lifestyle through architecture and providing a constant sync with the surroundings.

© Alex Olguin
© Alex Olguin

Design Solution:

We used and incorporate the site's conditions to the project. The great presence of the trees and slope played an important role.   It starts with a central open courtyard with a pool and terrace straight after after going through an “entry” free-standing wall.

© Alex Olguin
© Alex Olguin

The open courtyard is bounded by a detached garage and a rumpus room on one side and the main pavilion with living areas in the other bringing the perception of the bush canopy across the entire house. 

Lower Floor Plan
Lower Floor Plan

The complete front façade of the top pavilion can be opened towards the canopy bringing the bush "right to the middle of the lounge".  Due to sitting and slope, by the time the house reaches the furthest point away from the entry, all areas are at canopy level. The design’s mass volume and features addresses exactly that.  Underneath, the second pavilion runs perpendicular with all bedrooms and ensuites in sync with the bush and views. 

© Alex Olguin
© Alex Olguin

The Pavilion House brought an opportunity to design based on not just on a special brief, but to design based on the sync between the proposed residence and the bush in front of it.  The way that the house relates to the bush and vice versa from pretty much every corner is the main aspect of the project.

Section
Section

As designers we have a very big responsibility in how we affect the landscape. Houses are going to be built and people are going to interact with its surroundings, but we have to design them in a way that the relation keeps its harmony regardless of the architectural presence of a building.

© Alex Olguin
© Alex Olguin

View the complete gallery

About this office
Cite: "Pavilion House / Alex Urena Design Studio" 11 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/778459/pavilion-house-alex-urena-design-studio/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.