the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Peru
  5. Riofrio+Rodrigo Arquitectos
  6. 2015
  7. LB4 House / Riofrio+Rodrigo Arquitectos

LB4 House / Riofrio+Rodrigo Arquitectos

  • 13:00 - 7 December, 2015
LB4 House / Riofrio+Rodrigo Arquitectos
LB4 House  / Riofrio+Rodrigo Arquitectos, © Fernando Barranzuela Ramírez
© Fernando Barranzuela Ramírez

© Fernando Barranzuela Ramírez © Fernando Barranzuela Ramírez © Fernando Barranzuela Ramírez © Fernando Barranzuela Ramírez + 15

  • Design Team

    Josef Kubat, Yvonn Jhong
  • Structures

    Jorge Avendaño A.
  • Electrical

    Jaime Alca Yañez
  • Plumbing

    Roberto Pain Peralta
  • More Specs Less Specs
© Fernando Barranzuela Ramírez
© Fernando Barranzuela Ramírez

Text description provided by the architects. This project was developed under the constraints given by the client and the extreme temperatures and climate in the city of Piura. In response to the client’s needs, a compact house was appropriate but in order to ensure the house remained cool in extreme heat, we decided to turn the volume to be parallel to the longest side of the lot.

© Fernando Barranzuela Ramírez
© Fernando Barranzuela Ramírez

From here, cross ventilation was maximized and the house was protected against the strength of afternoon sun. The result is an elongated volume in the middle of the plot which enjoys the open space from all the rooms within the house. Finally, the terrace is a contiguous space to the larger but compact volume, thereby giving it a preferential position to the garden.

First Floor Plan
First Floor Plan

The compact volume, the main house, is both solid and unitary in character. The concrete framework serves as a parasol for both the upper and lower levels of the house.

© Fernando Barranzuela Ramírez
© Fernando Barranzuela Ramírez

Near the facade of the volume, a perforated wall composed of concrete blocks was erected, which allows air to circulate to the terrace and garden. The final accent on the wall is its bright color, green, in an effort to harness sunlight to intensify its nuances.

© Fernando Barranzuela Ramírez
© Fernando Barranzuela Ramírez

This project includes a pre-courtyard entrance, vaulted ceilings in the living room, dining room and terrace (on the public side). Also on the ground floor, we find a kitchen, guest bathroom, guest room, laundry area and 2 car garage. Upstairs, the vaulted ceiling gives way to the family room and 3 bedrooms, all with ensuite bathroom, next to one another in a row.

© Fernando Barranzuela Ramírez
© Fernando Barranzuela Ramírez
Cite: "LB4 House / Riofrio+Rodrigo Arquitectos" 07 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/778196/lb4-house-riofrio-plus-rodrigo-arquitectos/> ISSN 0719-8884