We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Hajdo House / BLIPSZ + Atelier F.K.M.

Hajdo House / BLIPSZ + Atelier F.K.M.

© Ákos KÚN© Bence MAKKAI© Bence MAKKAI© István BENEDEK+ 19

Odorheiu Secuiesc, Romania
  • Structure:Jácint VIRÁG
  • Installations:Vlad ANASTASIU
  • Execution:s.c. Octogon Invest s.r.l
  • Architect In Charge:István BENEDEK, Arnold MACALIK
  • Design Team:István PÁSZTOR
  • City:Odorheiu Secuiesc
  • Country:Romania
More SpecsLess Specs

Text description provided by the architects. The land dominates the context defining factors:the orientation of the houses, favorable for every day life is obviously towards South, yet the slope which offers the view of the town in the valley and the faraway mountains descends to the North. The project assumes this contradiction and organizes the living space around the South-West facing terrace up the slope; the terrace is partially shaded from East and West and its position is vaguely reminiscent of the traditional household, organized around the yard.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The inner functional areas are laid horizontally and vertically according to the topography of the land, the panoramic view and optimal orientation criteria. “The living room” and the “kitchen” with the table setting area open onto the terrace through a large glass wall. In the summer, they are partially shaded, but they benefit from considerable heat during the long cold season. Only the intimate spaces and the additions to the main structure are delimited by full walls. The roof starts as a continuation of the land, only to turn into a sign set in contrast with the local topography. 

© Bence MAKKAI
© Bence MAKKAI

The young, routine-free team works conceptually, the design and execution are sustained by their highly experienced colleagues and construction is pushed by a very persevering, well informed client. The designers do not count the number of hours put in, the beneficiary does not count the money and nerves invested in the project (even if time and money are a problem here, too).All the worries are carried away by the wind blowing up the slope of the house. The family grew larger during the construction.

© Bence MAKKAI
© Bence MAKKAI
Section
Section

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Hajdo House / BLIPSZ + Atelier F.K.M." 01 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/777890/hajdo-house-blipsz-plus-atelier-fkm> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Bence MAKKAI

Hajdo住屋 / BLIPSZ + F.K.M.工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.