the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hotels
  4. Portugal
  5. José Carlos Cruz
  6. 2015
  7. Hotel Vincci Porto / José Carlos Cruz

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Hotel Vincci Porto / José Carlos Cruz

  • 03:00 - 20 November, 2015
Hotel Vincci Porto / José Carlos Cruz
Hotel Vincci Porto / José Carlos Cruz, © Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG + 34

  • Interior Design and Decoration

    José Carlos Cruz - Arquitecto
  • Civil engineer

    A400, Projectistas e Consultores de Engenharia
  • Mechanics Engineer

    ENES.COORD
  • More Specs Less Specs
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. The main objective of the intervention held essentially with the preservation of the old building of identity "Refrigerator Fish / Fish of the market." Accordingly, sought to explore is the base criteria that support both its public enjoyment, or the conservation and restoration of its structural and architectural elements as well as to highlight the telltale elements of the architectural quality of this construction, and enable its users an overall reading of the various stages of the set is the depositary.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The intervention was sustained in a value judgment about the relative importance of pre-existence. This judgment found himself rooted in its own history. The study presented assumed the demolition of the building volume corresponding to the old cold stores, which were in an advanced state of degradation to give way to the volume of tourist complex housing units, without distorting the global nature of the building together. Such substitution has enabled a new set built that, coupled with the volume which remained ensures not only recovery, but also the qualification and revitalizing this property classified as Cultural Heritage and all its area of influence.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The new volume for the accommodation units is understood as an operated intervention at a given time, assuming as another phase or stage in the temporal evolution of this emblematic building, asserting its autonomy in terms of internal functioning, but showing a natural dialogue with the pre-existence, and the nearby surroundings, since it preserved the existing facades to the south and west, and part of the facade in the East street corner.

Floor Plan
Floor Plan

It sought that the visual language of the new construction did not come into competition, or that constitute a mimetic plagiarism of the architectural language of the existing building, thus having a highly abstract character and unit, which vanishes in the translucency of its facades, turning into mirror of its surroundings.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Different Hotel functional valences are distributed as follows:

Floor -1 is the space for the car park (designed for hotel users) for loading / unloading and all technical compartments venture.The kitchen, toilet facilities for staff and meeting rooms, with their technical areas and spaces of support services are also on this floor; - At level 0, at the ground floor, is located the main entrance to the hotel. This entry leads to the foyer / lobby; the restaurant; the space reserved for the administration / management of the hotel; service areas, as well as 22 housing units; The 1st floor, works as an extension of the foyer / lobby concerning the access gallery to the bar; the bar; 23 accommodation units; and service areas;

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

- At level 2 there are 28 accommodation units + and service áreas ando n the level 3 there are 22 accommodation units and service areas; With regard to spatial organization, the volume corresponding to the space of the old fish market (the West), is the distribution center of the functional organization of the new program. The main public access is done through the existing door in the axis of the south façade; two flights of stairs, deployed symmetrically to the front and parallel to the facade allow overcome the difference in heights between the street and the foyer / lobby.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

A volume that houses the back office and the hotel director's office, dominates the space of the foyer. In front of this volume is located the reception desk. On top of this volume you can find a bar with access through the existing balcony on the 1st floor. The volume facing the Dom Pedro V street, is where the the suites, restaurant, dining room and breakfast are located. The link between the lobby and restaurant is done through openings with generous dimensions The choice of this location of the restaurant is related to the interest in enhancing its "openness" to the outside, as it has direct access to the street, the entrance located on the volume of street corner.;

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The choice of this location of the restaurant is related to the interest in enhancing its "openness" to the outside, as it has direct access to the street, the port on the volume of street corner. Housing units (the rooms) are distributed along a corridor and vertical links to various floors are carried out through three core stairs and lifts, deployed to ensure the requirements for fire safety. On the upper floors of the restaurant area are located in 9 suites. With the new subdivision was sought that the intervention had minimal impact, adapting it to the existing conditions and full compliance with the design of the original facade and respective openings.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
José Carlos Cruz
Office
Cite: "Hotel Vincci Porto / José Carlos Cruz" 20 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/777372/hotel-vincci-porto-jose-carlos-cruz/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments