the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartment Interiors
  4. Spain
  5. Sergi Pons architects
  6. 2015
  7. Sculptured Central Nucleus / Sergi Pons architects

Sculptured Central Nucleus / Sergi Pons architects

  • 09:00 - 7 November, 2015
Sculptured Central Nucleus / Sergi Pons architects
Sculptured Central Nucleus  / Sergi Pons architects, © Adrià Goula
© Adrià Goula

© Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula + 14

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Text description provided by the architects. The apartment is situated in a building of the fifties in the higher part of Barcelona, with a wide square floor of about 250 square meters. The clients needed a great number of rooms and bathrooms.

Floor Plan
Floor Plan

We redesign a central nucleus of a square floor containing the elements of communication, of access, water facilities and an interior patio that supplies light to the kitchen and the entry.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

All circulation in the apartment happens around this element, passing from the more public space to the more private one in a natural way, with no need of doors. This central nucleus-patio is the essential structure of the project.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The kitchen, the main element of the apartment, is designed as a continuous white bar of seven meters that provides working space and breakfast table. The kitchen apparatus and the wine bar are placed in the middle part of the bar.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The main room, the living room, is divided into three spaces: the sitting room, the dining room and a space for work. There are two elements that separate these spaces, a wooden library and a wine bar that acts as a separating wall.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Wooden oak strips of the floor of the central nucleus and oak doors in the living room emphasize it's pure geometry and at the same time give warmth all along the circuit around the apartment.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

In the kitchen the grey concrete floor stands in contrast with the warmth of the white painted bricks and the wooden floors of the new central nucleus.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The intention is to generate through pure geometries and different textures of materials an infinite number of  visual, spacial and transparency connections.

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Sculptured Central Nucleus / Sergi Pons architects" 07 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/776612/sculptured-central-nucleus-sergi-pons-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.