the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. France
  5. Mateo Arquitectura
  6. 2015
  7. Bayonne Marinadour / Mateo Arquitectura

Bayonne Marinadour / Mateo Arquitectura

  • 02:00 - 25 June, 2017
Bayonne Marinadour / Mateo Arquitectura
Bayonne Marinadour / Mateo Arquitectura, © Luc Boegly
© Luc Boegly

© Luc Boegly  © Adrià Goula  © Adrià Goula  © Adrià Goula  + 31

© Adrià Goula
© Adrià Goula

“Bayonne Marinadour is the first intervention to be completed in a complex of actions marking the new entrance to the city of Bayonne.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The other elements are a park produced by remodelling the approach road to Henri Grenet Bridge and, overlooking it, the built complex of Rivadour.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

These pieces establish synergies and interrelations, forming a unitary urban complex at the gateway to the historic city.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

Bayonne Marinadour is an exercise that involves adapting a significant degree of urban density and organizing a complex mixed brief.

Model
Model

The volume addresses the extreme density of the brief, arranging the masses around two landscaped courtyards, creating an interplay in height and in full-empty relations to generate the best possible con- ditions in the shared spaces.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Large urban windows open up the courtyards to the outside, to the sun and the river.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

In section, the project segregates the various uses in different layers: a car park and a shopping centre form the base. Above, independent, are dwellings of multiple types and conditions that vary in floor plan to adapt and optimize the relation with the exterior.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The envelopes also follow this logic: the south and east façades, which are most exposed to traffic, are protected from noise by double glazing that formalizes a conservatory terrace with high energy rating.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

To the west, the volume is broken down and its envelopes are reflective metal: we have to let light and air into the courtyard. On the river side, the horizontal of the terraces follows the geometry of the water.

This morphological and volumetric complexity speak of the desire to adapt to the context, and also of the desire to reduce the urban impact of this high built density.”

© Adrià Goula
© Adrià Goula

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Bayonne Marinadour / Mateo Arquitectura" 25 Jun 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/776608/bayonne-marinadour-mateo-arquitectura/> ISSN 0719-8884
© Luc Boegly

法国 Bayonne Marinadour 公寓 / Mateo Arquitectura

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.