the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Vietnam
  5. Khuon Studio
  6. 2015
  7. 2.5 House / Khuon Studio

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

2.5 House / Khuon Studio

  • 20:00 - 4 November, 2015
2.5 House / Khuon Studio
2.5 House /  Khuon Studio, © Thiet Vu
© Thiet Vu

© Thiet Vu © Thiet Vu © Thiet Vu © Thiet Vu + 21

  • Architects

    Khuon Studio
  • Location

    Tân Bình, Vietnam
  • Architect in Charge

    Tuan Huynh Anh
  • Partner

    Tam Vu Thi Thanh (Khuon Studio), Nga Nguyen Thanh (Casa ID).
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Thiet Vu
© Thiet Vu

Text description provided by the architects. The project relates to refurbishment of a house modestly located alongside one of Sai Gon alleys.

The site confines itself to 2.5 m depth and 6.5 m width. Although its scale is quite humble but with it the capacity of light utilizing and ventilation as it stretches alongside the narrow alley.

© Thiet Vu
© Thiet Vu

The inhabitants consist of 3 members of a young family. It makes sense for an interesting task as accommodating them with all their needs for a comfortable life in this cozy space .

The ground floor incorporates the family room, dinner room and the kitchen. In order to make these functions operate flexibly and maximize space utilizing, floor is raised to leave space under for storage and also serve as dinner bench for vertical lift table.

Section
Section

Upper floor and a mezzanine contain 2 bedrooms for the parents and child. Interior design concept aims to open-plan bedrooms in terms of good lighting and ventilation, along with broadening the space. Private space is enclosed by flexible sliding bamboo doors. In the bedroom, again, raised floor is used to leave space under for storage and entire vacant area above. All these are key factors that make the cozy space seems to be broader and lighter.

© Thiet Vu
© Thiet Vu

The client and architect coincidentally share the same interest in natural lighting and plants. This explains for half of the balcony is plant box, add little precious green color to the view from master bedroom.

The rest of balcony is hidden behind a patterned concrete block wall. This rigid veil allows the light to go inside but the sight from nearby neighbor.

© Thiet Vu
© Thiet Vu

Light well combines with automatic irrigation plant box on the roof together bring light and cast shadow over upper floor, also depict lush screen for the child’s bedroom.

The young clients, who have modern lifestyles and free minds, grant the architect the elimination of fence-like railing of stairs and so on other intricate details in order to wipe out all the space limits and lead them to harmonious combination.

© Thiet Vu
© Thiet Vu

View the complete gallery

About this office
Khuon Studio
Office
Cite: "2.5 House / Khuon Studio" 04 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/776452/house-khuon-studio/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.