Cultural Center in Landvetter / Fredblad Arkitekter

Cultural Center in Landvetter / Fredblad Arkitekter

© Per Kårehed© Per Kårehed© Per Kårehed© Per Kårehed+ 24

Landvetter, Sweden
  • Area Area of this architecture project Area:  2500
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2015
  • Photographs Photographs:  Per Kårehed
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Almedalsgolv
© Per Kårehed
© Per Kårehed

Text description provided by the architects. Gothenburg-based architects Fredblad Arkitekter have designed a cultural center for the municipality of Härryda, near Landvetter Airport. The design is the result of a competition held in 2012 for a mixed-use building containing library, educational spaces for music and arts, as well as an auditorium.

© Per Kårehed
© Per Kårehed

“We wanted the building to reflect the duality of its content. On the one hand, the day-to-day use of community library and educational rooms require pragmatic and robust spaces. On the other, the auditorium hosts festive and enticing spectacles. This was represented in the design by a difference in both form and material between the first two floors and the roof volume.” –Per Uhlin, architect.

© Per Kårehed
© Per Kårehed
Floor Plan
Floor Plan
© Per Kårehed
© Per Kårehed

The building is situated in the town center of Landvetter, across the street from the bus hub and physically connected to an existing gymnasium from the 1970’s. The library stretches along the length of the ground floor façade and connects to the adjacent square. Main entrance from the north leads to a central three-floor atrium with dome skylights, connecting all functions while acting as an indoor square. The centerpiece of this space is a concrete staircase for spontaneous gatherings, while the walls are clad with pine plywood.

© Per Kårehed
© Per Kårehed

Exterior materials range from limestone on the entrance level façade, white render on the second floor, and brass sheets on the top floor and roof. The brass is a special alloy which contains aluminium together with copper and zinc. This ensures the golden color to last through the process of metal oxidation. Floor above level two is covered with sedum grass.

© Per Kårehed
© Per Kårehed

The Cultural Center was inaugurated in January 2015. Interior design is made by Fredblad Arkitekter and was finished in March 2015. 

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Skansgränd 3, 438 32 Landvetter, Sweden

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Cultural Center in Landvetter / Fredblad Arkitekter " 17 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/775308/cultural-center-in-landvetter-fredblad-arkitekter> ISSN 0719-8884
© Per Kårehed

兰德维特 文化中心 / Fredblad Arkitekter

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.