All
Projects
Products
Events
Competitions

Cloaked in Bricks / Admun Design & Construction Studio

Cloaked in Bricks / Admun Design & Construction Studio

© Parham Taghioff © Parham Taghioff © Parham Taghioff © Parham Taghioff + 28

Tehran, Iran
  • Architects: Admun Design & Construction Studio
  • Area Area of this architecture project Area: 1100.0 sqm
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2015
  • Photographs photographs: Mostafa Karbasi, Parham Taghioff
  • Presentation Team

    Mostafa Karbasi, Niousha Ghasem
  • Construction

    Admun Design & Construction Studio
  • Project Management

    Shobeir Mousavi, Amir Reza Fazel
  • Construction Team

    Mehdi Mousavi, Javad Shirmohammadi, Mohsen Hosseini, Arash Askari, Mir Ali Shafiei, Ahmad Esmaeel Zade
  • Facade Structural Consultant

    Jalal Salehi
  • Mechanical Design

    Sassan Alavinejad
  • Electrical Design

    Shahrouz Jafari
More Specs Less Specs
© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

Text description provided by the architects. During the last decades Tehran population has grown enormously, as a consequence demand for housing has increased dramatically leading to high land prices. In such conditions every feet of land equals to considerable amount of profit making a change in priorities. In contradiction to the past that the main center of attention was on human’s comfort and needs, unfortunately, making the most profit out of every project has become the number one priority, these days.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

The current housing developments tend toward a vertical growth and even though this pattern of housing is economically profitable for the builders and seems to be the only solution to the lack of sufficient land, it is extremely in contrast with Iranian lifestyle originating from their cultural and religious belief.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

A key characteristic of Iranian vernacular residential architecture was providing privacy for the residents which in the past was achieved through an introverted architecture often formed around a central private garden with all the openings oriented to that and the windows were rarely exposed on the outer faces. However, in the contemporary residential architecture windows are opened to the public passage and with the vertical growth of the apartments, privacy has become a lost quality. An evidence of this claim is several balconies in the neighborhood covered by opaque materials blocking view from the opposite buildings.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

The design team faced several challenges:

1. The structure was constructed by another team before we were commissioned the job.

2. The strict building codes in Tehran.

The architect’s role was to overcome the mentioned challenges to produce a design that addresses its users’ needs and reconceptualize vernacular precedents to create a unique architecture.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

To provide maximum privacy yet fulfilling other features such as moderating light, limiting view from outside, organizing chaotic experience of the terraces and decreasing high-traffic neighborhood noise, the solution seemed to be covering the architectural mass in a grid of openings. Brick appeared to be a proper choice since it has always been used as a local building material in Iran meeting environmental needs while creating numerous aesthetically beautiful textures

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

The concept for the façade is inspired from the surrounding neighborhood fabric. The brick texture is a reflection of the context’s chaotic skyline and the openings are located considering the pleasant and unpleasant neighborhood views.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

Rotating the bricks provided the opportunity to have various degrees of openings and the  rotation angles are precisely adjusted through a dialogue between inside and outside considering sun direction, daylight and level of distraction from the across apartments.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

The complex form of the façade, limited construction period and economical conditions of the project forced the project team to search for a new construction method for implementing the façade. The appropriate method seemed to be eliminating mortar by punching the bricks.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

Parametric design software facilitated the texture design process. Despite the complex form of the facade the construction process was easily executable by workers through simple instructions prepared by employing a system of coding.

Brick has this unique potential to create a dynamic facade while using merely a single material.  The architecture is constantly alive, from both inside and outside. The facade’s colorful texture changes during the day representing different qualities of light and shadow as the inner spaces experience the same.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

In arranging inner spaces, privacy is still the main goal especially in the entrance where a filtering space is designed to provide easy access to the spaces especially the kitchen. This filtering space is inspired from the vernacular Iranian architecture.

Designing niches between the columns provided the opportunity to host mechanical facilities, decorative objects and lighting. The location of the kitchen adjacent to the void, more than getting enough light, provides natural ventilation.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

A ledge is designed in the gap between the brick membrane and the outer edge for placing flower-boxes and providing access to the windows from outside in case of cleaning. Balconies are placed behind the brick facade creating private semi-open spaces to revitalize their function. The plan is divided into geometrically pure forms in order to provide the potential to accept various furniture arrangements.

Floor Plan
Floor Plan

The design was an attempt to propose a prototype addressing the current issues of residential architecture in its region through bridging between old and new, proving how local materials and patterns can be used in new ways creating an architecture responding to both functional and aesthetic needs.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Tehran, Nafisi St, Iran

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Cloaked in Bricks / Admun Design & Construction Studio" 11 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/775030/cloaked-in-bricks-admun-design-and-construction-studio/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Mostafa Karbasi

伊朗德黑兰砖材料住宅建筑 / Admun Design & Construction Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.