the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Adaptive Reuse
  4. Spain
  5. Lluís Corbella
  6. 2015
  7. Single House Building / Lluís Corbella + Marc Mazeres

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Single House Building / Lluís Corbella + Marc Mazeres

  • 09:00 - 9 September, 2015
Single House Building / Lluís Corbella + Marc Mazeres
Single House Building  / Lluís Corbella + Marc Mazeres, © Eva Cotman, Lluís Corbella
© Eva Cotman, Lluís Corbella

© Eva Cotman, Lluís Corbella © Eva Cotman, Lluís Corbella © Eva Cotman, Lluís Corbella © Eva Cotman, Lluís Corbella + 20

  • Collaborators

    Eva Cotman, Wilson Melo
  • Building Surveyor

    Miquel Angel Perez
  • Main Contractors

    Greek sl
  • More Specs Less Specs
© Eva Cotman, Lluís Corbella
© Eva Cotman, Lluís Corbella

Text description provided by the architects. Before being acquired by the owners, the building held a “milk shop” in the heart of one of the most charming and dense neighborhood in Barcelona: Gracia. Originally in this shop, milk and other derivate such as yogurt and cream where sold… and there were cows in it as well. So the starting point was a building without any use, totally abandoned with its facades and roof in very bad condition and heavy renovation actions were recquired.

© Eva Cotman, Lluís Corbella
© Eva Cotman, Lluís Corbella

The proposal was done in collaboration with architect Marc Mazeres. The main idea was to “empty” the original inner space and preserve only the facades and original roof. Our main idea was to build a new dwelling but preserving the original interior volume and its spirit.

© Eva Cotman, Lluís Corbella
© Eva Cotman, Lluís Corbella

The result is a unique combination of spaces that communicate in different heights and allow visual and physical connections between them. In this project spaces are interconnected so new visuals are created between different platforms and levels. The idea was to perceive the building as a diverse spaces container. The idea becomes more evident in the main living room, connected to the interior corridors and also to the exterior through big windows.

Section 1
Section 1

A metal staircase and a small elevator connect the base plan with other levels. All the horizontal communication is done through glass and sliding doors to allow a major visual connection between spaces.

© Eva Cotman, Lluís Corbella
© Eva Cotman, Lluís Corbella

During the constructive process we developed an “empty-refilling” system. This means that the building was “emptied” of all old internal structures and only facades, roof and a central wood pillar were left. This pillar was and still is the only central support point of all the structure.

© Eva Cotman, Lluís Corbella
© Eva Cotman, Lluís Corbella

All the horizontal structure was built with a solution of metal beams and metal and concrete composite slab. At the same time facades and roof were renovated.

© Eva Cotman, Lluís Corbella
© Eva Cotman, Lluís Corbella

Interior partitions were built from brick core and exterior pasted prefabricated piece. On site works duration were cut down drastically with the use of these pieces. The results are outstanding in terms of durability, finishes and acoustic isolation (<35db)

© Eva Cotman, Lluís Corbella
© Eva Cotman, Lluís Corbella

Windows, openings and blinds are solved with aluminum systems with high efficiency standard. The climate system consists of crossed ventilation in summer and a floor heating system heated with solar panels in winter. The finishes of this building rely on simplicity and durability.

View the complete gallery

About this office
Lluís Corbella
Office
Marc Mazeres
Office
Cite: "Single House Building / Lluís Corbella + Marc Mazeres" 09 Sep 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/773241/single-house-building-lluis-corbella-plus-marc-mazeres/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments