the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. Héctor Torres & Andrea Torregrosa
  6. 2015
  7. UVB House / Héctor Torres & Andrea Torregrosa

UVB House / Héctor Torres & Andrea Torregrosa

  • 02:00 - 8 September, 2015
UVB House / Héctor Torres & Andrea Torregrosa
UVB House / Héctor Torres & Andrea Torregrosa, © Liven Photography
© Liven Photography

© Liven Photography © Liven Photography © Liven Photography © Liven Photography + 25

© Liven Photography
© Liven Photography

Text description provided by the architects. The UVB house is an enclosed volume opened to the garden, the courtyard and the sky. Its morphology is a result of the adaptation to its surroundings, sunlight orientation and the desired lifestyle of its future inhabitants. Located in a neighborhood were houses were too packed to enjoy privacy, the strategy was to maximize the façade’s closure in the adjacent areas to the neighbors while opening the house to the south and the open views. By contrast, the interior of the house is full of visual connections among the different floors, offering continuous glimpses of the exterior garden and the blue sky.

© Liven Photography
© Liven Photography

The UVB house revolves around a patio which brings light to the common living areas while providing the necessary privacy for a peaceful family life. On their daily routine, its inhabitants enjoy a rich spatial combination thanks to the visual concatenation of the courtyard, the double height of the living room and the various upper floor terraces.

© Liven Photography
© Liven Photography

The house provides a joyful sequence of crossed views, transparency and reflections, blurring the limits between interior and exterior areas. The desire of the young family of enjoying the garden makes the kitchen, living room and main bedroom to be in permanent connection with the green outdoor.

Section
Section

At the same time, the courtyard provides high quality lightning and living conditions to the basement, and offers a delightful space for the family tradition of organizing big parties during the cold winter. The chosen materials -white bricks, wood and glass - are the perfect neutral framework to enjoy the green garden and blue sky simultaneously.

© Liven Photography
© Liven Photography

View the complete gallery

About this office
Cite: "UVB House / Héctor Torres & Andrea Torregrosa" 08 Sep 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/773149/uvb-house-hector-torres-and-andrea-torregrosa/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.