the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Adaptive Reuse
  4. The Netherlands
  5. Studio Aa
  6. 2014
  7. Nedvest Capital Headquarters / Studio Aa + Petra van Roon

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Nedvest Capital Headquarters / Studio Aa + Petra van Roon

  • 13:00 - 31 August, 2015
Nedvest Capital Headquarters / Studio Aa + Petra van Roon
Nedvest Capital Headquarters / Studio Aa + Petra van Roon, © Milad Pallesh
© Milad Pallesh

© Milad Pallesh © Milad Pallesh © Milad Pallesh © Milad Pallesh + 11

© Milad Pallesh
© Milad Pallesh

Text description provided by the architects. Studio Aa has transformed a former boiler house in Amsterdam Zuid into a contemporary office for Nedvest investment company. Smart solutions, reuse and craftsmanship run like a common thread through the design. Starting point was to use minimal resources in order to create a contemporary, flexible, healthy and sustainable environment, fitting in with the character of this family business.

© Milad Pallesh
© Milad Pallesh

Already upon entering the building, the clear layout, use of robust materials and the luxurious finishing evoke a feeling of trust in the client. The office offers enough space for both meetings and privacy, and the strategic sight lines provide a sense of space. Continuity in elements, such as the steel frames and wooden stairs, provides connection and unity in the building. Starting from this solid foundation, the company has room for further personal interpretation. 

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Anyone who enters the Nedvest office will be surprised by the light, space and the sturdy design. The building houses spacious meeting rooms and a flexible space in the basement, a capacious open work floor, boardroom, living room, kitchen and sanitary facilities on the ground floor, and an intimate meeting room on the first floor.

© Milad Pallesh
© Milad Pallesh

Real eye catchers are the dark steel frames, which are used throughout the building and which contrast beautifully with the oak and cast iron floors and light walls. Scattered around the building are four robust conference tables, each with a unique finishing. Glass, marble, steel and wood provide a solid foundation for a profitable dialogue. Special plant cabinets give a green accent and provide a healthy working environment. A sturdy staircase with wooden steps and steel railings connects the floors. 

Nedvest Capital Headquarters / Studio Aa + Petra van Roon, © Milad Pallesh
© Milad Pallesh

In a very short construction period and with a tight budget, architect and stylist Petra van Roon and contractor Dimitri Bouw looked for innovative solutions on the building site itself, in order to achieve maximum effect with minimum means. Central in the execution was craftsmanship. The rough steel frames are custom-made by an artisan blacksmith, and a woodcrafter transformed a tree trunk into a conference table. Smart reuse and the ‘Hacking Ikea principle’ resulted in economical solutions with a luxurious character for the remaining office furniture.

© Milad Pallesh
© Milad Pallesh

Creative use of materials is also reflected in the finishing. The walls, which have a concrete look, are actually plastered with adhesive glue.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Studio Aa
Office
Petra van Roon
Office
Cite: "Nedvest Capital Headquarters / Studio Aa + Petra van Roon" 31 Aug 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/772718/nedvest-capital-headquarters-studio-aa-plus-petra-van-roon/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.