the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Chile
  5. GITC arquitectura
  6. 2014
  7. El Maqui House / GITC arquitectura

El Maqui House / GITC arquitectura

  • 09:00 - 27 August, 2015
El Maqui House / GITC arquitectura
El Maqui House / GITC arquitectura, © Felipe Díaz Contardo
© Felipe Díaz Contardo

© Felipe Díaz Contardo © Felipe Díaz Contardo © Felipe Díaz Contardo © Felipe Díaz Contardo + 23

  • Architects

  • Location

    Olmué, Chile
  • Project Team

    Rodrigo Belmar Expósito, Felipe Vera Buschmann, Carlos Estay Olguín, Rodrigo Del Castillo Celis, Felipe Muñoz Sepúlveda, Logna Barrientos S
  • Structural Calculation

    Roberto Soto V
  • Area

    253.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

© Felipe Díaz Contardo
© Felipe Díaz Contardo

Text description provided by the architects. The building is located in the eastern hillside of El Maqui Brook, a rural place of The Coastal Mountain Range of Chile. This geographical zone is part of a protected natural reserve with high and important ecological value because its singular and diverse coexisting ecosystems. The client ask for a seasonal house for a family of six and a near garden around the house whose principal element was water. In order not to alter the rich forests and ecosystems we sought an already damaged hillside without vegetation to found the building. The new landscaping project should recover the area. The eastern hillside position assure us prolonged sunlight and optimal exposure to the prevailing ascendant air current.

© Felipe Díaz Contardo
© Felipe Díaz Contardo

The program distribution, the volume and the way it stands over the ground will response to two opposite situations: A preexisting one (the geography and weather) and a propose one (the near garden and the water). A dormitory pavilion rises with presence and exposure, oriented to the views, the weather virtues. The common areas volume adopts an intimate and hermetic position focused on the family activities and on its direct relationship with the garden and water.

© Felipe Díaz Contardo
© Felipe Díaz Contardo

The Water surfaces that round the house were dimensioned by a swimming pool request and by a proposed bio filter pond with studied levels and extensions. This water surfaces and its specific aquatic plants made possible a flooded garden, excavated on the hillside, directly in contact with the internal common area  activities. This flooded garden also provides an important fresh air supply necessary to control and manage the summer high temperatures.

Floor Plan
Floor Plan

The Water surfaces that round the house were dimensioned by a swimming pool request and by a proposed bio filter pond with studied levels and extensions. This water surfaces and its specific aquatic plants made possible a flooded garden, excavated on the hillside, directly in contact with the internal common area  activities. This flooded garden also provides an important fresh air supply necessary to control and manage the summer high temperatures.

© Felipe Díaz Contardo
© Felipe Díaz Contardo

The material expression will response also to the two opposite situations. The reinforced concrete of the retaining and bearings walls were built by a overlap table formwork system, made on site. It gets a tectonic and solid expression which, at the same time relates friendly with the habitant through its textures, imperfections and shadows lines. The second level will response to an efficient construction system. The steel frame structure allowed to satisfy formals requirements and get light and simples ventilated wooden solutions for the building enclosures to control de heat.

© Felipe Díaz Contardo
© Felipe Díaz Contardo

View the complete gallery

About this office
GITC arquitectura
Office
Cite: "El Maqui House / GITC arquitectura" 27 Aug 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/772507/el-maqui-house-gitc-arquitectura/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Felipe Díaz Contardo

智利El Maqui 住宅 / GITC arquitectura