Hornbill House / Biome Environmental Solutions

Hornbill House / Biome Environmental Solutions

Hornbill House / Biome Environmental Solutions - Windows, Forest, BeamHornbill House / Biome Environmental Solutions - Windows, BeamHornbill House / Biome Environmental Solutions - Table, Windows, Chair, BeamHornbill House / Biome Environmental Solutions - Forest+ 22

More SpecsLess Specs
Hornbill House / Biome Environmental Solutions - Windows, Forest
© Vivek Muthuramalingam

Text description provided by the architects. Hornbill house, is located at O'land estate, a tea and coffee plantation. The estate is an “end of the road property”, bordering forest lands and commanding spectacular views. The estate had an existing bungalow which needed renovation and the brief called for an additional 8 bungalows to be built on this 135 acre estate which would then be rented out as farm stays. Out of these nine buildings, three have been realized.

Hornbill House / Biome Environmental Solutions - Windows, Beam
© Vivek Muthuramalingam

In subsequent discussions with the client, we suggested that these bungalows be located over the expanse of the property rather than a close knit development.

Hornbill House / Biome Environmental Solutions - Image 9 of 22
Ground Floor Plan

The idea was to provide privacy to the guests and a new and varied experience to a returning guest. The estate already had motor-able roads and usable footpaths within and therefore these were used to reach the different locations with ease. Thus the building sites were chosen based on the views, easy access to a road or footpath, and terrain.

Hornbill House / Biome Environmental Solutions - Windows, Forest, Beam
© Vivek Muthuramalingam

The Hornbill house is located on an old drying yard sitting on the edge of a water fall. The house opens onto the views of this water fall, a valley with a backdrop of layers of mountains in different hues of blue of the sky, and green of the tea gardens, thereby integrating each of these views strategically from a different direction from within the house. All the rooms have predominant view of one of these features, while having a glimpse of the rest.

Hornbill House / Biome Environmental Solutions - Image 15 of 22
Section AA

The walls are composite, of stone on the outside and mud bricks on the inside. The exterior stone walls blends with the rock face near to which the building is located and hence rooted to it's surroundings whereas the inner mud walls provide a feel of warmth and shelter. The striking roof of the villa invokes a sense of flight that one feels while gazing at the views of the valley and hills from within the building.

Hornbill House / Biome Environmental Solutions - Forest
© Vivek Muthuramalingam

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Hornbill House / Biome Environmental Solutions" 22 Aug 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/772255/hornbill-house-biome-environmental-solutions> ISSN 0719-8884

© Vivek Muthuramalingam

印度犀鸟别墅 / Biome Environmental Solutions

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.