the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses Interiors
  4. Canada
  5. Christopher Simmonds Architect
  6. 2014
  7. Val-des-Monts Cottage / Christopher Simmonds Architect

Val-des-Monts Cottage / Christopher Simmonds Architect

  • 13:00 - 25 July, 2015
Val-des-Monts Cottage / Christopher Simmonds Architect
Val-des-Monts Cottage / Christopher Simmonds Architect, © Doublespace Photography
© Doublespace Photography

© Doublespace Photography © Doublespace Photography © Doublespace Photography © Doublespace Photography + 18

  • Project Architect

    Rick Shean
  • Building Contractor

    Timber Wolf Developments Inc
© Doublespace Photography
© Doublespace Photography

Text description provided by the architects. A family cottage in the Gatineau hills infused with Canadiana shifts its way over the edge of a cliff to command views of the adjacent lake. The retreat is gently embedded in the Canadian Shield; the sleeping quarters firmly set in the rock while the cantilevered family rooms slowly emerge from this stone base.  The modest entry visible from the road leads to a calculated, yet tranquil path entering from the forest-side of the house and moving through the space as it opens up onto the lakeside. 

© Doublespace Photography
© Doublespace Photography

The house illustrates a warm approach to modernism; white oak boards wrap from wall to floor enhancing the elongated shape of the house and slabs of silver maple create the bathroom vanity. On the exterior, the cladding is composed of an open-joint eastern white cedar, while the stairwell is encased in steel; both are left unfinished to age with the elements.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

On the lower level, the dormitory style sleeping quarters are again embedded into the rock. Access to the exterior is provided by a walkout from the lower level recreation room, allowing the family easy admittance into nature.

© Doublespace Photography
© Doublespace Photography

Natural cooling is provided by cool air rising from the lake, passing in through the lakeside openings and out through the clerestory windows on the forest elevation.  The expanse of windows engages the ephemeral foliage from the treetops to the forest floor.  The softness and shadows of the filtered forest light fosters an intimate relationship between the exterior and the interior.

© Doublespace Photography
© Doublespace Photography

View the complete gallery

About this office
Cite: "Val-des-Monts Cottage / Christopher Simmonds Architect" 25 Jul 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/770696/val-des-monts-cottage-christopher-simmonds-architect/> ISSN 0719-8884
© Doublespace Photography

Val-des-Monts 度假小屋 / Christopher Simmonds Architect

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.