the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Greece
  5. Workshop - Dionisis Sotovikis
  6. 2009
  7. Earth Light / Workshop - Dionisis Sotovikis

Earth Light / Workshop - Dionisis Sotovikis

  • 03:00 - 23 July, 2015
Earth Light / Workshop - Dionisis Sotovikis
Earth Light / Workshop - Dionisis Sotovikis, © Erieta Attali
© Erieta Attali

© Erieta Attali © Erieta Attali © Vangelis Paterakis © Vangelis Paterakis + 19

  • Cllaborating Architects

    Eva Tsouni, Kirki Mariolopoulou, Chrissa Skiada
  • Structural Engineer

    Christos Papadopoulos
  • Construction

    Dionisisis Sotovikis Sa
  • More Specs Less Specs
© Erieta Attali
© Erieta Attali

Text description provided by the architects. This building was designed based on the relationship of man with the landscape and particularly the earth. The entrance from the street is created by two parallel walls which contain the staircase and “slice” the earth in order to guide you to the ground level of the house.

© Vangelis Paterakis
© Vangelis Paterakis

This level accommodates the most introvert-private spaces of the house, the bedrooms, and it has been designed to either open up towards the landscape or be completely isolated from it, according to the mood of its inhabitants.

© Vangelis Paterakis
© Vangelis Paterakis
Section
Section
© Vangelis Paterakis
© Vangelis Paterakis

In contrast, the level of the living-dining-kitchen area, the more extrovert-public spaces of the house is surrounded by glass, allowing the landscape to become part of the living space. A staircase leads to the planted terrace and from there a bridge proceeds directly into the landscape where the half-suspended swimming pool “floats” over the sloping plot.  

© Vangelis Paterakis
© Vangelis Paterakis

View the complete gallery

About this office
Workshop - Dionisis Sotovikis
Office
Cite: "Earth Light / Workshop - Dionisis Sotovikis" 23 Jul 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/770654/earth-light-workshop-dionisis-sotovikis/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.