We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Planchonella House / Jesse Bennett

Planchonella House / Jesse Bennett

Planchonella House / Jesse Bennett - Windows, BathtubPlanchonella House / Jesse Bennett - Windows, Facade, GardenPlanchonella House / Jesse Bennett - Door, Closet, WindowsPlanchonella House / Jesse Bennett - Shelving+ 30

  • Architects: Jesse Bennett
  • Area Area of this architecture project Area :  280
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2014
  • Photographs
    Photographs :Sean Fennessy
Planchonella House / Jesse Bennett - Windows, Facade, Garden
© Sean Fennessy

Text description provided by the architects. Planchonella House was designed with a simple idea in mind- to create a series of joyful spaces to inspire and enrich daily life. Set in tropical north Queensland, the house embraces the heritage rainforest surrounds and utilises experimental passive design methods. The simplistic approach and use of Lo-Fi technologies results in a raw and honest dwelling.

Planchonella House / Jesse Bennett - Windows, Stairs, Facade, Handrail, Garden, Courtyard
© Sean Fennessy

Contours of the site ridgeline have formed basis for the playful lines utilised in concrete profiles. As not to protrude out with the ridge, the profile is mirrored and cuts back in to the ridge. Visual amenity from surrounding lower areas has been maintained with this design in that rather than creating a dominant form on the landscape, it tucks back in at the critical highest most revealing point. The wings created each side of the ridge float into the surrounding rainforest and become part of the tree canopy.

Planchonella House / Jesse Bennett - Table, Chair, Beam, Patio, Deck
© Sean Fennessy
Planchonella House / Jesse Bennett - Image 27 of 30
Upper Floor Plan
Planchonella House / Jesse Bennett - Table, Chair, Windows, Shelving, Beam
© Sean Fennessy

The large flat roof with generous overhang acts as a rainforest canopy above, minimal walls and columns in between allow for un-obstructed views and moments to be shared with the landscape. This omission of boundaries between inside and outside gives an openness and quality of space that is surreal, living completely within and engulfed by a beautiful landscape. The resolution of plan follows a purely functional approach to use of space, privacy, visual connection and passive design principles.

Planchonella House / Jesse Bennett - Image 10 of 30
© Sean Fennessy

The plan wraps around the courtyard space, which is considered the second hearth (after the kitchen) or perhaps lungs to the entire dwelling. The courtyard contributes much to the house and its occupants, it is an oasis that provides sun, light, ventilation, happiness, activity, visual stimulation, and entertainment. It also provides connection to the surrounding rainforest, connection from one part of the house to another, and acts as the focal node to the promenade experience of moving through the house.

Planchonella House / Jesse Bennett - Door, Facade
© Sean Fennessy

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Planchonella House / Jesse Bennett" 21 Jul 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/770561/planchonella-house-jesse-bennett> ISSN 0719-8884
© Sean Fennessy

Planchonella住宅 / Jesse Bennett

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.