the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Singapore
  5. Envelope Architects
  6. 2015
  7. House at Poh Huat Road / Envelope Architects

House at Poh Huat Road / Envelope Architects

  • 22:00 - 15 July, 2015
House at Poh Huat Road / Envelope Architects
House at Poh Huat Road / Envelope Architects, Courtesy of Envelope Architects
Courtesy of Envelope Architects

Courtesy of Envelope Architects Courtesy of Envelope Architects Courtesy of Envelope Architects Courtesy of Envelope Architects + 16

  • Architects

  • Location

  • Architect in Charge

    Chin Kean Kok
  • Interior

    The Design Practice Pte Ltd
  • Area

    361.0 sqm
  • Project Year

    2015
Courtesy of Envelope Architects
Courtesy of Envelope Architects

Text description provided by the architects. Envelope Architects turned this unusual request into the creative compass to guide the architectural language of the scheme. Key to one’s experience in Santorini is the seamless outdoor space, and the organic streets and layout of buildings. Hence, the scheme not only has to bring the outside in but also create a controlled disorder in the tight space.

First Floor Plan
First Floor Plan

To do so while fulfilling the various conditions of the brief, the design integrates several design strategies such as a central courtyard and dissociated volumes. By inserting a central void the design creates a

Courtesy of Envelope Architects
Courtesy of Envelope Architects

light well that enables the creation of internal facades, allowing the architects to express a series of deliberately misaligned volumes that peer into this central courtyard. The design also makes use of oblique walls to enhance the illusion of entropy within a confined space. The oblique, as opposed to a straightforward recess, is a compromise between achieving a crucial visual effect and usable space.

Section
Section

The strategy of dissociation is similarly applied vertically, creating deliberate level changes that are experienced as part of the circulation in the house, contributing to the overall formal diversity.

Courtesy of Envelope Architects
Courtesy of Envelope Architects

View the complete gallery

About this office
Envelope Architects
Office
Cite: "House at Poh Huat Road / Envelope Architects" 15 Jul 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/770204/house-at-poh-huat-road-envelope-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of Envelope Architects

Poh Huat路住宅 / Envelope Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.