the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Workshop Architecture|Design
  6. 2010
  7. Colman Triplex / Workshop Architecture|Design

Colman Triplex / Workshop Architecture|Design

  • 00:00 - 21 July, 2010
Colman Triplex / Workshop Architecture|Design
Colman Triplex / Workshop Architecture|Design, Courtesy of Workshop Architecture|Design
Courtesy of Workshop Architecture|Design

Courtesy of Workshop Architecture|Design Courtesy of Workshop Architecture|Design Courtesy of Workshop Architecture|Design Courtesy of Workshop Architecture|Design + 15

  • Architects

  • Location

  • Principal In Charge

    Steve Bull, AIA, LEED
  • Project Team

    Dan Rusler, James Steel
  • Interior Design

    LairDesign
  • Structural Engineering

    HSV Engineers
  • General Contractor

    Lair LLC
  • Area

    3750.0 ft2
  • Project Year

    2010

Text description provided by the architects. Site

A 40’ X 100’ inner-city lot that slopes eight feet from west to east. The property has views of downtown Seattle across a park that lies both to the east and north. To allow each dwelling to inhabit a specific portion of the site, the sloping topography was reshaped into two distinct levels.

site & lower level plans
site & lower level plans

Design

The design was informed by four primary considerations:

Economy of space within strict land use limitations

Variations in individual dwelling program and configuration

Direct access to landscape and exterior space

Exploration of the exterior cladding screen

Courtesy of Workshop Architecture|Design
Courtesy of Workshop Architecture|Design

Design & Performance

Organization

Within a primary box-like form the design team responded to budget and strict land use limitations on building height and lot coverage to configure three separate dwellings that each provides direct and visual access to landscape and exterior space. The organization of the dwellings are free to rotate or flip as each flat responds directly to different program requirements and varying visual and physical landscape connections available at each level of the structure.

structure axo
structure axo

Structure

Instead of constructing apartment flats based on an organizational typology reliant on a series of stacked bearing walls, an internal structural steel frame is used to provide interior bearing. The frame is secondary to the spatial organization and connections of each dwelling and is therefore concealed within the non-load bearing walls.

unit configuration & landscape connections
unit configuration & landscape connections

Aperture

Through operations of subtraction, larger scale spatial relationships are made between interior and exterior spaces. These operations create both apertures, openings that provide daylight and visual connections between inside and out, and porches, or habitable covered exterior space. Derived through both activity and environmental criteria, these apertures and porches are used to control sunlight and rain while filling the spaces with daylight. 

Courtesy of Workshop Architecture|Design
Courtesy of Workshop Architecture|Design

A broad horizontal array of windows connects the upper dwelling's main living space to the sky and distant view. A private interior light-well brings daylight and a private landscape into the master bathroom. Entry porches, similar to the historical fabric of neighborhood, both buffer and connect the adjacent park to the open living spaces.

Courtesy of Workshop Architecture|Design
Courtesy of Workshop Architecture|Design

Cladding

A horizontal 1x4 exterior cladding rain-screen wraps the projects. Variations of the screen are used to preserve the initial figure and simplicity of the rectangular box.

View the complete gallery

Cite: "Colman Triplex / Workshop Architecture|Design" 21 Jul 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/69500/colman-triplex-workshop-architecturedesign/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of Workshop Architecture|Design

Colman三重宅 / Workshop Architecture|Design