the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. New Cultural Center of Meudon-la-Forêt / Serero Architects

New Cultural Center of Meudon-la-Forêt / Serero Architects

New Cultural Center of Meudon-la-Forêt / Serero Architects
Courtesy of Serero Architects
Courtesy of Serero Architects

First Prize-winner of the competition for the new cultural center of Meudon-la-Forêt, Serero Architects has designed a building wrapped by an organic concrete shell. The project will be presented at the mediatheque of Meudon until July 10th, 2010.

More images and architect’s description after the break.

Windows derived from tree canopy The project is inspired by nature and more specifically by the tree, not in its simple symbolic shape, but in its deep link with architecture: in the relationship between structure and envelope, between redundancy and optimization, strength and fragility. The interaction between the surrounding natural space and the minimalist volumes of the existing buildings conceived by the architect F. Pouillon influenced the main trajectory of our approach. The building follows the orthogonal grid of the district while developing a close connection with the ground space. The project is organized around a central nucleus created by a theater of 300 seats. Its peripheral envelope is lifted above the hall to reveal the inside spaces and circulation. Trapezoidal windows are placed on the whole surrounding of the building avoiding the traditional “black box” effect of a theater located in the middle of an urban environment. In opposition with the unique window used by F. Pouillon for all the housing of the district, we conceived a system of free formed windows, the geometry of which is derived from the canopy of trees.

Courtesy of Serero Architects
Courtesy of Serero Architects

Separating spaces without closing them Our purpose is to create a place of a remarkable quality; on the one hand it opens on the surrounding urban context and on the other hand has a strong identity. The periphery of the building is composed of two levels with reception and meeting spaces, the ground floor, offices, and art studios upstairs. This project is conceived from the inside out, resulting in the manipulation of the ground and the roof which delimit spaces. The building is cantilevers above the reception hall, the square allowing to protect a large glazed surface from the sun and rain.

Courtesy of Serero Architects
Courtesy of Serero Architects

Studio spaces flooded with natural light All the spaces of circulation and reception are widely bathed in natural light, either by the curtain wall of the reception hall, or by the sheds on the roof of the studios, which play an important role in the definition of the spaces inside the building. The variation in the size of wall aperture and windows gives a quality of foliage to the bright atmosphere. Illumination inside the main hall changes throughout the day. At the end of the day, lamps installed in these sheds, which are connected to photosensitive cells, will compensate gradually for the lack of natural light. Offices and working spaces are lit by multiple window apertures of free forms which allow every work space to have one or two views of the outdoor and landscaped spaces.

Courtesy of Serero Architects
Courtesy of Serero Architects

An intelligent skin The building is clad in an architectonic skin of white concrete which will integrate bits of gravel and limestone of Meudon in its composition. Conceived as a performative skin, the roof is an important element of this project and integrates devices for controlling the internal light and thermal atmosphere of the building. On the south side of the slopped roof, photovoltaic panels will be installed to harvest part of the electrical energy consumed by the building.

Courtesy of Serero Architects
Courtesy of Serero Architects

Team: SERERO architectes / David Serero, Bastien Casasoprana, Noriko Harada, Yoichi Ozawa, Amandine Quillent, Fabrice Zaini Location: Meudon, France Client: City of Meudon Landscape designer: OLM, BET Structure et Fluides: Scoping Stage Equipment: SCENE Acoustic engineer: ABB Acoustique Graphic Design: Atelier 59 Area: 1850m² + 6350 m² outside Budget :5,970,000 € Photography: Courtesy of Serero Architectes

View the complete gallery

About this author
Sebastian Jordana
Author

See more:

Articles
Cite: Sebastian Jordana. "New Cultural Center of Meudon-la-Forêt / Serero Architects" 01 Jul 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/66730/new-cultural-center-of-meudon-la-foret-serero-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments