Social Housing in Vallecas / Vázquez Consuegra

Social Housing in Vallecas / Vázquez Consuegra

© Duccio Malagamba© Duccio Malagamba© Duccio Malagamba© Duccio Malagamba+ 22

Madrid, Spain
  • Architects: Vázquez Consuegra
  • Area Area of this architecture project Area:  25
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2012
  • Project Collaborators:Alberto Altini, Laura Moruno, Elías Pérez-Lema, Borja Dorado, Jeff Geisinger, Pedro Hébil, Esther Hodel, Asia Jedrus
  • Construction Management:Patricia Leal, Javier de Mateo y Álvaro Luna
  • Landscape:Teresa Galí (Arquitectura Agronomía)
  • Structure:Edartec Consultores, S.L
  • Facilities:Insur-JG, S.L
  • Models:Talleres Vázquez y Estudio Vázquez Consuegra
  • Promoter:Empresa Municipal de la Vivienda y Suelo de Madrid, EMVS
  • City:Madrid
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© Duccio Malagamba
© Duccio Malagamba

Text description provided by the architects. This project proposes the construction of two parallel blocks instead of the enclosed precinct recommended by the Vallecas Expansion Area planning regulations. The uneven conditions in the surrounding area and the allotment's urban context and aspect made this layout advisable with a view to permitting the construction of better homes with nice views and improved orientations.

The two blocks, formed in turn by two equally parallel blocks, are aligned with the outer ends of the allotment, leaving a large garden area in the middle.

© Duccio Malagamba
© Duccio Malagamba

In this arrangement, some of the homes face outwards and others overlook the garden. All have two outer facades, ensuring natural cross-ventilation and lighting for every part of the dwelling.

© Duccio Malagamba
© Duccio Malagamba

The diversity of the exterior situations outside the homes obviously generates a diversity of skins. Smooth, continuous walls are pierced by long windows on the outer wall, while corridors run along the inner wall protected by aluminium uprights, providing views of the garden and framing a dynamic, changing landscape.

© Duccio Malagamba
© Duccio Malagamba

Parking and storage spaces are below ground level. In the project, these areas are set directly beneath the apartment blocks, despite the enormous difficulty entailed in sharing the same structural framework, in order to free up the space between the blocks and shape a real garden by planting tall trees.

© Duccio Malagamba
© Duccio Malagamba

The two blocks are by no means identical. One of them has an angled cut at one end that adapts to the allotment geometry where it faces the traffic roundabout. At the other end, a subtraction operation on the volume marks the entrance to the complex.

The apartment distribution strives to ensure more versatile and qualified interior spaces that comply with the functional organization requirements set out in the brief and the planning regulations, as well as permitting greater spatial and structural flexibility for alternative uses of the homes.

© Duccio Malagamba
© Duccio Malagamba

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Avenida Ensanche de Vallecas, Madrid, Madrid, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Social Housing in Vallecas / Vázquez Consuegra" [Viviendas Sociales en Vallecas / Vázquez Consuegra] 18 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/643384/social-housing-in-vallecas-vazquez-consuegra> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Duccio Malagamba

Vallecas的社会性住房 / Vázquez Consuegra

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.