the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Courthouse
  4. Australia
  5. TAG Architects
  6. 2014
  7. The New Kununurra Courthouse / TAG Architects + iredale pedersen hook architects

The New Kununurra Courthouse / TAG Architects + iredale pedersen hook architects

  • 17:00 - 16 June, 2015
The New Kununurra Courthouse / TAG Architects + iredale pedersen hook architects
The New Kununurra Courthouse / TAG Architects + iredale pedersen hook architects, © Peter Bennetts
© Peter Bennetts

© Peter Bennetts © Peter Bennetts © Peter Bennetts © Peter Bennetts + 28

  • TAG Architects Team

    Michael Spight, Daniel Bubnich, Cynthia Teng, Julie-Anne McGuinness, Daniela Casadio, Hayley Brigatti, Melanie Burnett
  • Iredale Pedersen Hook Architects Team

    Adrian Iredale, Finn Pedersen, Martyn Hook, Nikki Ross, Cherie Kaptein, Caroline Di Costa, Rebecca Angus, Jason Lenard, Mary McAree, Vincci Chow, Khairani Khalifah, Drew Penhale, Brett Mitchell, Jonathan Ware, Matt Fletcher, Mathew Omodei
  • Structural and Civil Engineer

    Terpkos Engineering
  • Mechanical Engineer

    DB Mechanical Consulting
  • Electrical, Security & Lift Engineer

    BEST Consultants
  • Hydraulic & Fire Engineer

    BCA Consultants
  • Acoustic Engineer

    Lloyd George & Associates
  • Quantity Surveyor

    Davis Langdon
  • Landscape Consultant

    Place Laboratory
  • Irrigation Consultant

    CADsult
  • Code Compliance Consultant

    Milestone Certifiers
  • Art Coordinator

    Malcolm McGregor
  • More Specs Less Specs
© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Text description provided by the architects. The design of the new Kununurra Courthouse, on the site of the former courthouse, interprets local physical qualities to capture the uniqueness of Kununurra in a building that is dignified and welcoming yet establishes a sense of gravitas.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

The architecture re-introduces the value of the regional courthouse with a civic, landmark building that will represent the local community and promote the role of the courthouse as a centre for dispute resolution.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

The new courthouse was designed and built to replace the existing single court facility, constructed in the late 1970s.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The existing facility was a multi-jurisdictional court that had been in operation for about 30 years. It provided facilities that enabled court administration and support to the judiciary in both civil and criminal matters. The existing premises were under severe space and operational constraints, did not meet current needs and could no longer accommodate the growing demand for court services in the region.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

The new facility has been constructed on the existing site and includes two courtrooms and an additional mediation/multi-function room.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

The architecture draws heavily on Kununurra’s geographic uniqueness, visible from the air and particularly visual when moving around the town. The contrast of the natural landform, embracing the ordered plantations and buildings is especially unique, combined with the close proximity of Kelly’s Knob and Hidden Valley. Both natural landmarks are visible from the site; they visually and experientially connect the community and visitors to Kununurra in a manner that is respectful and sophisticated.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

The roof form of the building creates an immediate dialogue while creating a variety of volumes that respond to the program requirements for the interior spaces. The height of the roof is also carefully controlled to relate to the immediate adjacent buildings. External and internal materials used, reflect the layered and fractured nature of the landscape and introduce a materiality that is absolutely unique to Kununurra. All materials are generally pre-finished to reduce life-cycle costs wherever possible.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Sunshade devices control the heat load on the building while modifying the experience of the interior space. On the north-western facade the roof form folds down with large panels perforated with an image of Lake Kununurra. This provides a sunscreen that limits the direct sun and creates privacy to the judicial chambers and mediation suite. On the south-eastern façade a large external sunshade (brise-soleil) follows the form of the roof protecting the glass while changing the scale of the interior, creating spaces that are intimate or communal.

Section
Section

Building edges include continuous built-in timber seats of various configurations, enabling visitors to find a place of preference, to sit in large groups or find a quiet place alone. The brise-soleil dialogues with the seating and visitors, framing views to distant hills and local landscaping. A secure external waiting space extends from the main foyer and continues the undulating built-in seating, constructed of local stone, enabling visitors to enjoy a shaded outdoor space with filtered views to the sky.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

The program called for a facility that was both welcoming and calming for all court users, particularly local Indigenous people. Stone-paved public foyers are lined with horizontal bands of natural timbers and local artwork, creating an engaging and contextual interior, immediately identifiable with the local community.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Courtrooms also employ natural timber linings but create a formal sense of occasion with a more uniform colour selection. Courtrooms are always connected to natural light, provided with controlled outlooks into private courtyards, and distant views of the sky and or trees. These spaces are calm and focused with high volumes and warm materials.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Both foyers and courtrooms reference the quality of space experienced in Hidden Valley through the use of carefully crafted material and spatial qualities.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "The New Kununurra Courthouse / TAG Architects + iredale pedersen hook architects" 16 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/642583/the-new-kununurra-courthouse-tag-architects-iredale-pedersen-hook-architects/> ISSN 0719-8884
© Peter Bennetts

新库努纳拉法院 / TAG Architects + iredale pedersen hook architects