the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Atelier d'Arquitectura J. A. Lopes da Costa
  6. 2009
  7. SG House / Atelier d'Arquitectura J. A. Lopes da Costa

SG House / Atelier d'Arquitectura J. A. Lopes da Costa

  • 06:00 - 29 March, 2015
SG House / Atelier d'Arquitectura J. A. Lopes da Costa
© Manuel Aguiar
© Manuel Aguiar

© Manuel Aguiar © Manuel Aguiar © Manuel Aguiar © Manuel Aguiar + 32

  • Structures

    Eng. Ricardo Costa
  • Water Network and Drainage

    Eng. Ricardo Costa
  • Electrical

    Eng. Vítor Almeida
© Manuel Aguiar
© Manuel Aguiar

Text description provided by the architects. The house consists of two structures, perpendicular to each other, and a third one serving the swimming pool. Due to its volume this house seems to have two floors, but it is, in fact, distributed almost exclusively in one. The structure of the living rooms, with a double height ceiling, which also houses the study and the gallery located on the first floor, grants it another volume dimension.

Floor Plan
Floor Plan

The volume of the living rooms is marked, to the south, by the horizontalness of the concrete canopies that serve as brise-soleils. The highest structure, composed by ground floor and first floor, is north/south oriented and houses the social area (Living rooms, kitchen and study).

© Manuel Aguiar
© Manuel Aguiar

The second structure, perpendicular to the previous one, consists only of the ground floor, and holds all the intimate area of the ​​house, as well as the service area. To the east it opens to a reflecting pool that separates the terrace of the bedrooms from the garden.

Section
Section

There is also a third lower structure (that serves the pool), which appears as a kind of "filter" between the outside and the house, quite closed to the north. With the living area open to the south, the house has a private area to the east, with all the bedrooms facing a small patio and a reflecting pool. The Neighbouring granaries stand out in the south and west facing views.

© Manuel Aguiar
© Manuel Aguiar

View the complete gallery

About this office
Cite: "SG House / Atelier d'Arquitectura J. A. Lopes da Costa" 29 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/612059/sg-house-jose-antonio-lopes-da-costa/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.