the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartment Interiors
  4. Spain
  5. Alventosa Morell Arquitectes
  6. 2015
  7. Apartment Refurbishment in Barcelona / Alventosa Morell Arquitectes

Apartment Refurbishment in Barcelona / Alventosa Morell Arquitectes

  • 16:00 - 3 March, 2015
Apartment Refurbishment in Barcelona / Alventosa Morell Arquitectes
Apartment Refurbishment in Barcelona / Alventosa Morell Arquitectes , © Adrià Goula
© Adrià Goula

© Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula + 16

  • Principal Builder

    BBB Jordi
  • Wood finishes and wood windows

    Soldevila Construcció i decoració en fusta.
  • More Specs Less Specs
© Adrià Goula
© Adrià Goula

Text description provided by the architects. The project consists of a total interior rehabilitation of a small flat, built at the beginning of the XX century. Our challenge in this project was to redesign some spaces to get bigger and comfortable ambients. 

Pavements Proposal
Pavements Proposal

It was in very bad conditions and with too many rooms, spaces, in a small net floor area; so the approach to the project has been to intervene as much as possible in its original rooms distribution.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The intervention has created an update flat, in terms of functionality, performance and comfort, just with:

-Eliminating the wall from the previous bathroom to design a dining room with more natural light and increase the feeling of spaciousness.

-Changing the location of the kitchen. Now in a new space in the middle of the flat, independent but opened to the new dining room and the living room.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

-Creating a volume made of oak wood that integrates the cupboards in the kitchen with the two doors giving access to the existing bedrooms.

-Locating the new bathroom where the kitchen was before.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

After designing these four ideas about distribution we wanted to keep old valuable materials. We restored the ancient hydraulic mosaic, and the interior wooden doors. We had to change the old windows, though, to make the flat more comfortable. This old hydraulic mosaic is now an important decorative element in the flat.

Floor Plan (Before)
Floor Plan (Before)
Floor Plan
Floor Plan

Even though the budget was quite short, all the rooms have been resolved with modern criteria and materials. We reduced the cost to the minimum, without loosing the right feeling.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Apartment Refurbishment in Barcelona / Alventosa Morell Arquitectes " 03 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/602164/apartment-refurbishment-in-mallorca-alventosa-morell-arquitectes/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.