the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Mexico
  5. Alexanderson Arquitectos
  6. 2014
  7. Ro House / Alexanderson Arquitectos

Ro House / Alexanderson Arquitectos

  • 01:00 - 24 February, 2015
  • Translated by Lorena Quintana
Ro House / Alexanderson Arquitectos
Ro House / Alexanderson Arquitectos, Cortesía de Alexanderson Arquitectos
Cortesía de Alexanderson Arquitectos

Cortesía de Alexanderson Arquitectos Cortesía de Alexanderson Arquitectos Cortesía de Alexanderson Arquitectos Cortesía de Alexanderson Arquitectos + 16

  • Architects

  • Location

    Guadalajara, Mexico
  • Project and Construction

    Pablo Alexanderson Silva
  • Project Area

    483.0 m2
  • Project Year

    2014
  • Collaborators

    José Luis Hernández, Jessica Magaña, Gloria López, Manuel Moreno, Agustín Cuevas
  • More Specs Less Specs
Cortesía de Alexanderson Arquitectos
Cortesía de Alexanderson Arquitectos

Text description provided by the architects. The lot is located in a gated community with special regulations, capriciously, irregular and square, it generates setback areas on all sides, allowing free circulation and the reinterpretation of the courtyard garden idea.

Cortesía de Alexanderson Arquitectos
Cortesía de Alexanderson Arquitectos

The topographic characteristics at the edge of a ravine, along with the architectural program allow to develop a distribution that clearly separates the public and private program.

Upper Floor Plan
Upper Floor Plan

The house is designed in two levels. The upper level (access level) rises 60 cm from the street level giving the feeling of airiness and spaciousness. This small gesture achieves the facade to be perceived as a single level, highlighting the horizontality and length of the lot.

Cortesía de Alexanderson Arquitectos
Cortesía de Alexanderson Arquitectos

At this access level are the services, garages, painting studio and a terrace. The materiality of this body, mostly made of exposed brick, confirms on the facades this separation between public - private; through the arrangement of this brick, lattice walls are achieved, permeating the passage of light, revealing different views and different atmospheres.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

On the ground floor are the bedrooms, lounge, kitchen, TV studio, which located around a central garden, frame the existing interior-exterior relationship in all spaces. This garden takes advantage of a shift in the geometry of the project to merge with the ravine and leads to circulation areas, causing this ongoing dialogue with nature.

Cortesía de Alexanderson Arquitectos
Cortesía de Alexanderson Arquitectos

View the complete gallery

About this office
Cite: "Ro House / Alexanderson Arquitectos" [Casa Ro / Alexanderson Arquitectos] 24 Feb 2015. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/601602/ro-house-alexanderson-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.