the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Social Housing
  4. Portugal
  5. Guedes Cruz Arquitectos
  6. 2012
  7. Social Complex in Alcabideche / Guedes Cruz Arquitectos

Social Complex in Alcabideche / Guedes Cruz Arquitectos

  • 01:00 - 29 January, 2015
Social Complex in Alcabideche / Guedes Cruz Arquitectos
Social Complex in Alcabideche / Guedes Cruz Arquitectos, © Ricardo Oliveira Alves
© Ricardo Oliveira Alves

© Ricardo Oliveira Alves © Ricardo Oliveira Alves © Ricardo Oliveira Alves © Ricardo Oliveira Alves + 25

  • Collaborators

    Patrícia Maria Matos, Nelson Aranha, Tiago Rebelo, João Simões, Isabel Granes
  • Structure

    PPE
  • Special Installations

    Espaço Energia
  • Landscape Architecture

    Paula Botas
  • Construction Consortium

    FDO + JOFEBAR
  • Supervision

    Mace
  • More Specs Less Specs
© Ricardo Oliveira Alves
© Ricardo Oliveira Alves

Text description provided by the architects. Portugal is not a Mediterranean country, but the fact that it has been conquered by people from the south, Romans and Arabs, has left us with a southern culture and life style, where there is a balance between privacy and life in society.

© Ricardo Oliveira Alves
© Ricardo Oliveira Alves

The Alcabideche Social Complex is a housing complex promoted by the Fundação Social do Quadro Bancário (Social Foundation for the Banking Sector), of high quality in terms of construction and landscape, which aims to help to fill a gap in the elderly support system.

Site Plan
Site Plan

Located in the metropolitan area of Lisbon, next to what was a clandestine urban area and rural fields, with a total construction area of approximately 10.000 m2, the Social Complex of Alcabideche aims to reconstitute a Mediterranean life style in which the outdoor spaces of streets, plazas and gardens are like an extension of the house itself.

© Ricardo Oliveira Alves
© Ricardo Oliveira Alves

This project, concluded in 2012, using a regular layout with a modulation of 7.5m, supports an edified structure of 52 houses and a support building.

© Ricardo Oliveira Alves
© Ricardo Oliveira Alves

As in a Medina the streets of different widths are reserved for pedestrians who enjoy the protection of the shade provided by the houses by day and at night are guided by the light the houses give off.

© Ricardo Oliveira Alves
© Ricardo Oliveira Alves

The translucid roofs light up at the end of the day in groups of 10, alternately, over the area of the complex, subtly and evenly lighting up streets, plazas and gardens.

© Ricardo Oliveira Alves
© Ricardo Oliveira Alves

A calm but cheerful atmosphere is created that allows users to circulate at night among the different levels and spaces of the complex without worries or constraints.

Floor Plan
Floor Plan

The roofs of the housing units also have other functions. In the event of an emergency, users can activate an alarm that alerts the control station located in the central building and the box-shaped roof’s light changes from white to red.

© Ricardo Oliveira Alves
© Ricardo Oliveira Alves

Lastly the environmental balance inside the houses is due to the white box of the roof’s ability to reflect light and the thermal efficiency of the cushion of air created between the roof and the habitable area on the base of exposed concrete.

© Ricardo Oliveira Alves
© Ricardo Oliveira Alves

The central building, within the same modelling and principles, contains all of the common services necessary for proper functioning and quality of living.

© Ricardo Oliveira Alves
© Ricardo Oliveira Alves

The concern to recycle natural resources was also reflected in the use of water from a groundwater source, which appeared when the foundations were being dug, for irrigating the green areas and washing the roads and pavements, thereby also helping to reduce the cost of running the complex.

© Ricardo Oliveira Alves
© Ricardo Oliveira Alves
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Social Complex in Alcabideche / Guedes Cruz Arquitectos" 29 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/591843/social-complex-in-alcabideche-guedes-cruz-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments