the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Theater
  4. The Netherlands
  5. architectenbureau cepezed
  6. 2013
  7. Theatre Speelhuis / Cepezed Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Theatre Speelhuis / Cepezed Architects

  • 01:00 - 27 January, 2015
Theatre Speelhuis / Cepezed Architects
Theatre Speelhuis / Cepezed Architects, Courtesy of Jannes Linders, Léon van Woerkom
Courtesy of Jannes Linders, Léon van Woerkom

Courtesy of Jannes Linders, Léon van Woerkom Courtesy of Jannes Linders, Léon van Woerkom Courtesy of Jannes Linders, Léon van Woerkom Courtesy of Jannes Linders, Léon van Woerkom + 25

  • Constructions

    Ingenieursbureau SmitWesterman
  • Installation techniques

    Ingenieursbureau Linssen
  • Building physics and acoustics

    Scena adviseurs
  • Building constructor

    Hurks Bouw Zuid
  • Steel constructions

    Smederij Verbruggen
  • Theatre consultant

    Theateradvies
  • Client

    Helmond Town Council
  • User

    Theater Speelhuis
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Jannes Linders, Léon van Woerkom
Courtesy of Jannes Linders, Léon van Woerkom

Text description provided by the architects. When the ’t Speelhuis theatre in Helmond, designed by Piet Blom, was destroyed by fire in December 2011, the town council opted for a temporary replacement in the Our Lady of the Assumption, a neo-Byzantine domed church near the centre that had become disused. There were important preconditions for the new theatre facility. The church is a monument, it remains the property of the Den Bosch diocese and the facility is temporary, so interventions must damage the building as little as possible and must be reversible. The theatre also had to be operational very quickly.

Courtesy of Jannes Linders, Léon van Woerkom
Courtesy of Jannes Linders, Léon van Woerkom

The physical appearance of the original building was strongly prescriptive and its rich ornamentation has been made part of the ambiance as much as possible. The auditorium has a good view of the wall and ceiling paintings, various sculptures, the dome, the organ and the stained-glass windows. All the additions, such as the stage, the stage front, the lighting bridge and the stand and balcony have been inserted as loose removable objects, and that is completely discernible. To create an intimate atmosphere, the stand in the complicated and imposing steel structure reaches close to the stage without structural provisions in the front section. The stairs system is suspended from the projecting footbridge on the balcony. The logistics of moving on the stand element is extremely intuitive and all the seats can be reached in a natural way from both the front and the rear. Like part of the acoustic muffling, the lighting for the circulation routes is integrated in the banisters, which also have a structural function. The foyer is situated under the stand, with the bar in a recess that can be closed to create a sonically sealed work area for the staff.

Courtesy of Jannes Linders, Léon van Woerkom
Courtesy of Jannes Linders, Léon van Woerkom
Floor Plan
Floor Plan
Courtesy of Jannes Linders, Léon van Woerkom
Courtesy of Jannes Linders, Léon van Woerkom

The supporting programme components are largely situated in compact and contrasting extensions directly adjacent to the church. A structural element with goods delivery area, artist dressing rooms and greenroom occupies a two-storey new-build volume on the south-east side near the apse, with a passage in the sacristy. The extension with the entrance, box office, cloakroom and toilets is situated on the north side against a side aisle, has a completely transparent frontage, is equipped with roof lighting and is linked to the church via a passageway at the spot of a former confessional.

Courtesy of Jannes Linders, Léon van Woerkom
Courtesy of Jannes Linders, Léon van Woerkom

The new Theater Speelhuis is such a success with performers and audiences, that by now the decision has been taken to make it permanent.

Section
Section

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
architectenbureau cepezed
Office
Cite: "Theatre Speelhuis / Cepezed Architects" 27 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/591075/theatre-speelhuis-cepezed-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments