the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Costa Rica
  5. María José Trejos
  6. 2013
  7. Incubo House / María José Trejos

Incubo House / María José Trejos

  • 01:00 - 19 January, 2015
  • Translated by Lorena Quintana
Incubo House / María José Trejos
Incubo House / María José Trejos, © Sergio Pucci
© Sergio Pucci

© Sergio Pucci © Sergio Pucci © Sergio Pucci © Sergio Pucci + 32

  • Structures

    Ing. Mauricio Carranza de AESA Ingenieros Consultores
  • Electrical and Mechanical

    Ing. Sergio González Rodríguez
  • Lighting

    Estudio 27
  • Interiors

    María José Trejos y Sergio Pucci
  • Art

    Sergio Pucci
  • Kitcken

    Santos
  • Dining room, beds, living room

    Diseño exclusivo por María José Trejos y Sergio Pucci
  • Site Area

    544.97 M2
  • More Specs Less Specs
© Sergio Pucci
© Sergio Pucci

Text description provided by the architects. The original cedar tree on the site plays a very important for the layout of the house, so that there is a view of the tree from anywhere in the house. Also, the shape of the house responds to the impact of climate elements of the place: the central double height module acts as a lung with cross ventilation, and the west glass facade works for natural lighting.

© Sergio Pucci
© Sergio Pucci

Several considerations were taken into account so that the house had the least possible environmental impact, both in design and materials, as well as in systems for energy conservation. For example this was considered in the choice of materials, so that they are renewable, reusable or recyclable in addition to durable and low maintenance. Wood from the cedar tree was used in the stairs, and some other details of furniture in the house. The deck consists of certified wood from renewable sources mixed with recycled plastic, concrete floors and bamboo, among others. Additionally, the house has rainwater collection systems for toilets and irrigation, it is planned for solar panels, container doors were reused for most doors of the project, the hot water is solar-heated, cross ventilation is enough so that the home does not require air conditioning, and natural lighting makes virtually no electric lights necessary during the day.

© Sergio Pucci
© Sergio Pucci
Section
Section
© Sergio Pucci
© Sergio Pucci

The use of containers in the construction gives a rich contrast to the design, in addition to reducing the environmental impact, which means the reuse of an existing element, generating less CO2 emissions than the cement production and transportation from trucking all those traditional materials to the site, not to mention a less invasiveland movement. It is estimated that the construction time is reduced by 20% and the total cost about 20%.

© Sergio Pucci
© Sergio Pucci

View the complete gallery

About this office
Cite: "Incubo House / María José Trejos" [Casa Incubo / María José Trejos] 19 Jan 2015. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/588779/incubo-house-maria-jose-trejos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.