the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Argentina
  5. Pérez Cepeda, Francesconi
  6. 2014
  7. PCF House / Pérez Cepeda, Francesconi

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

PCF House / Pérez Cepeda, Francesconi

  • 01:00 - 8 January, 2015
  • Translated by Lorena Quintana
PCF House / Pérez Cepeda, Francesconi
PCF House / Pérez Cepeda, Francesconi, © Federico Cairoli
© Federico Cairoli

© Federico Cairoli  © Federico Cairoli  © Federico Cairoli  © Federico Cairoli  + 23

PCF House / Pérez Cepeda, Francesconi, © Federico Cairoli
© Federico Cairoli

Text description provided by the architects. The courtyard -architectural project-

The proposal is based on the interpretation of particular conditions and lifestyles developed over a process of inhabiting the place, marked by relations of a natural adaptation to climatic, socio-economic and cultural characteristics of the place.

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

The concept of physical and cultural pre-existence is therefore essential to ensure the success of the house in its capacity to create spaces for man's relationship with his intimate environment, and social relationship on a larger scale.

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

According to this, the proposal consists of rereading and enhancing the courtyard concept as a traditional criteria for occupying the lot, around which the house is structured.

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

This courtyard acts not only as an outdoor space capable of generating light and ventilation for the rooms, but also becomes a vital living space of the house, transforming itself into an open room.

Plan
Plan

Adaptability

The house is designed as a platform for constant transformation. From the equation of the courtyard + service module + existing room + new module, it is possible to articulate different everyday responses, adaptable to the everyday and to the unforeseen (kitchen living dining room, study, play space, which is also a barbecue area).

Technology

The constructive logic adopted results from combining disparate variables, such as self-construction, non-traditional construction processes, and the use and recycling of existing materials.

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

The framing accentuates the open floor plan of the main body, allowing its full integration with the courtyard on the ground floor while upstairs, it provides privacy and independence through openings screened by perforated panels.

Section
Section

View the complete gallery

About this office
Cite: "PCF House / Pérez Cepeda, Francesconi" [Casa PCF / Pérez Cepeda, Francesconi] 08 Jan 2015. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/584835/pcf-house-perez-cepeda-francesconi/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.