the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Competitions
  3. SYAA Designs New Natural Science Museum Complex in Romania

SYAA Designs New Natural Science Museum Complex in Romania

SYAA Designs New Natural Science Museum Complex in Romania
View from Garden. Image Courtesy of SYAA
View from Garden. Image Courtesy of SYAA

SYAA has just been named first prize winners for their design of a new Natural Science Museum Complex in Constanta, Romania. Proposed at an unprecedented scale for the region, the design seeks to become a significant destination in the Black Sea tourist industry. Incorporating features of an amusement and leisure park into the program of a science museum, SYAA proposes a building equipped to adapt to a diverse variety of public activities and events. Some of the primary functions will include an aquarium, dolphinarium, exotarium and tropical greenhouses, planetarium, and observatory.

View from Micro Reserve. Image Courtesy of SYAA Inside View of the Dolphinarium. Image Courtesy of SYAA Street View to the Planetarium. Image Courtesy of SYAA Inside View Planetarium Zone. Image Courtesy of SYAA + 25

View of Interior Courtyard 2. Image Courtesy of SYAA
View of Interior Courtyard 2. Image Courtesy of SYAA
Inside View Planetarium Zone. Image Courtesy of SYAA
Inside View Planetarium Zone. Image Courtesy of SYAA

The open, airy, light-filled spaces of the architecture provide a backdrop to the attitude of curiosity, education, openness, and fascination with the natural world that the museum seeks to promote. This desire to integrate architecture with program is reflected in the visitor's procession throughout the complex, which is made up of the museum building, micro-reserve and botanical garden, greenhouses, observatory, and animal shelters, along with a proposed recreation area. The museum terrace is designed as an open urban square, connecting the city to the museum complex and the urban park and esplanade of the nearby lake. 

Inside View of the Dolphinarium. Image Courtesy of SYAA
Inside View of the Dolphinarium. Image Courtesy of SYAA

The aquarium is spread throughout three levels, featuring nine pools organized thematically by geography. The Oceanarium and Dolphinarium are particularly important for attracting tourists and visitors, as is a 30-meter-deep pool for orca shows.

Garden View to Dolphinarium. Image Courtesy of SYAA
Garden View to Dolphinarium. Image Courtesy of SYAA
Garden View to Exotarium. Image Courtesy of SYAA
Garden View to Exotarium. Image Courtesy of SYAA

The planetarium, conference hall, and 3D cinema complex operates independently from the main museum, with a separate entry, lobby, and cloakroom sequence. The main annexes are located beneath a reflective, stainless steel sphere inside the museum building. The botanical greenhouses, laboratory activities for visitors, exhibitions, panoramic coffee bar, and plant sale exhibitions are also housed within the museum. The astronomical observatory can be found on the lakeshore, surrounded by the gardens. Organized into various sections, the botanical gardens link the area between the two lakes and weave throughout the museum route.

SYAA Designs New Natural Science Museum Complex in Romania, View from Exterior Courtyard. Image Courtesy of SYAA
View from Exterior Courtyard. Image Courtesy of SYAA

The micro reserve reflects the landscape, ecosystems, geography, flora and fauna, and wildlife of the Delta. It works to protect and raise awareness for the biodiversity of the region.

Exterior View from Lake. Image Courtesy of SYAA
Exterior View from Lake. Image Courtesy of SYAA
  • Award

    First Prize
  • Project Name

    Natural Science Museum Complex
  • Architects

  • Location

    Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, Bulevardul Mamaia 255, Constanța 900552, Romania
  • Design Team

    Eliza Yokina, Adrian Soare, Elena Dragu, Sebastian Lupea, Irina Plopeanu
  • Client

    The Territorial Council of Constanta
  • Area

    79520.0 sqm
  • Project Year

    2014

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this author
Sadia Quddus
Author
Cite: Sadia Quddus. "SYAA Designs New Natural Science Museum Complex in Romania" 08 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/576023/syaa-designs-new-natural-science-museum-complex-in-romania/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments