the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Competitions
  3. Competition Entry: Saucier + Perrotte Designs Glass Pavilion for Montreal Botanical Garden

Competition Entry: Saucier + Perrotte Designs Glass Pavilion for Montreal Botanical Garden

Competition Entry: Saucier + Perrotte Designs Glass Pavilion for Montreal Botanical Garden
Competition Entry: Saucier + Perrotte Designs Glass Pavilion for Montreal Botanical Garden, © Saucier + Perrotte Architectes / Luxigon / Michel Desvigne Paysagiste
© Saucier + Perrotte Architectes / Luxigon / Michel Desvigne Paysagiste

Conceived as a natural extension of the existing pathways at Montreal’s Botanical Garden, Saucier + Perrotte architectes’ proposal for the “Espace Pour la Vie Glass Pavilion” competition was envisioned as an immersive glass shelter “eroded” within a lush landscape. The architects, who were also responsible for designing the garden’s 2001 First Nation Garden Pavilion, were among the competition finalists. You can learn more about their proposal, after the break.

© Saucier + Perrotte Architectes / Luxigon / Michel Desvigne Paysagiste
© Saucier + Perrotte Architectes / Luxigon / Michel Desvigne Paysagiste

From the architect: Holistic and Biophilic Approach 

The traditional boundaries between architecture, landscape, scenography and lighting are blurred as the visitor experiences an immersive universe which resembles the exploratory trip of the naturalist.

The Tree

Completing the greenhouses and the Centre for Biodiversity, the Glass Pavilion establishes the connection between the indoor and outdoor while announcing the Rose Garden. The pavilion is conceived with the motivation to create a continuous space between the interior and exterior promenade. Its circular shape is intuitive; relating to the existing site conditions and paths and appears eroded by the surrounding nature. Its composition recalls the trunk of a tree, whose structure distributes energy vertically through each of its elements. This same upward energy is present in the Glass Pavilion.

© Saucier + Perrotte Architectes / Luxigon / Michel Desvigne Paysagiste
© Saucier + Perrotte Architectes / Luxigon / Michel Desvigne Paysagiste

The Trail

Pursuing this idea of blurring the boundary between inside and outside, the concept of the pavilion borrows from the gardens one of its strongest elements:  the path. The project is conceived as a natural extension, a three-dimensional path connected to the existing gardens. The resultant experience is analogous to a walk through a luminous forest, culminating at a suspended water garden that provides a mirror to the sky. During the ascent, colored glass filters the light while vertical elements create a reference to the forest. In summer the building is naturally ventilated, as outside air enters to accompany the inner loop. This new evolutionary garden becomes a high vantage point, a window on the near and distant panoramas; the Rose Garden as well as the Quebec landscape. Ultimately it is a microcosm of the local landscape itself and a representation of the world that can be admired from above in this new intimate space. 

To the east, the volume is polished to allow the deployment of the roots and branches of three magnificent oaks. This mirror-like surface creates a virtual forest through which we access the trail to begin our ascent.

© Saucier + Perrotte Architectes / Luxigon / Michel Desvigne Paysagiste
© Saucier + Perrotte Architectes / Luxigon / Michel Desvigne Paysagiste

The Multi-Purpose Room

The multipurpose room is the negative space created by the presence of this new peripheral trail. The promenade is simply lifted to allow continuity between the Rose Garden and the courtyard of the Centre for Biodiversity at ground level. The building is never an obstacle as it calls for fluidity, transparency and lightness. 

This versatile space becomes the receptacle, a clear chamber receiving the changing image of the different natural elements. The water reflections on the roof, whose presence varies with the seasons and climate, are transposed into the room by the use of large squares of light. In winter, the water gives way to snow and ice, changing the interior atmosphere. 

© Saucier + Perrotte Architectes / Luxigon / Michel Desvigne Paysagiste
© Saucier + Perrotte Architectes / Luxigon / Michel Desvigne Paysagiste

Aquatic Sky

The experience of the suspended aquatic sky is unique and always renewed by the variability of the time, temperature, light, wind on snow, and light on ice. Between rooted land and suspended water, the visitor will experience a weightlessness; a memory of the human connection to water.

© Saucier + Perrotte Architectes / Luxigon / Michel Desvigne Paysagiste
© Saucier + Perrotte Architectes / Luxigon / Michel Desvigne Paysagiste

Landscape 

The fifth facade - the accessible roof - presents a unique situation: that of a more intimate landscape opening up views to the Rose Garden and onto the vast Montreal sky. This microcosm focuses on the characteristics of the Quebec landscape while providing a surface to accommodate the programmatic elements of the Glass Pavilion.

Arriving on the roof, visitors discover a mirror of water reflecting the sky. This new garden presents an evolving exhibition of aquatic plants curated according to the flowering periods of the various species.

  • Competition

    Espace Pour la Vie Glass Pavilion
  • Award

    Finalist
  • Architects

  • Location

    Montreal Botanical Garden, 4101 Rue Sherbrooke Est, Montréal, QC H1X 2B2, Canada
  • Lead Design Architect

    Gilles Saucier
  • Design Team

    Gilles Saucier, André Perrotte, Dominique Dumais, Maxime Leclerc, Julien Nolin, Marie-Eve Primeau, Olivier Blouin
  • Exhibition Design

    Studio Adeline Rispal
  • Landscape Architect

    Michel Desvigne Paysagiste
  • Lighting

    Yann Kersalé
  • Structural Engineer

    Guy Nordenson and Associates / Pasquin St-Jean
  • Mechanical/Electrical Engineer

    Pageau Morel and Associates
  • Multimedia

    Innovision
  • LEED

    Lyse Tremblay / ecoArchitecture
  • Project Year

    2014
  • Photographs

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this author
Karissa Rosenfield
Author
Cite: Karissa Rosenfield. "Competition Entry: Saucier + Perrotte Designs Glass Pavilion for Montreal Botanical Garden" 06 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/575754/competition-entry-saucier-perrotte-designs-glass-pavilion-for-motreal-botanical-garden/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.