the world's most visited architecture website

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects


Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.


Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »


All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.


Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Workshop
  4. Belgium
  5. HUB
  6. 2006
  7. Workhouse De Scheepvaart / Hub

Workhouse De Scheepvaart / Hub

  • 01:00 - 9 December, 2014
Workhouse De Scheepvaart / Hub
Workhouse De Scheepvaart / Hub, © Allard van der Hoek
© Allard van der Hoek

© Allard van der Hoek © Allard van der Hoek © Allard van der Hoek © Allard van der Hoek + 14

  • Architects

  • Location

    Wijnegembaan, 2900 Schoten, Belgium
  • Partners

    loos architects, bureau bouwtechniek, bas
  • Area

    2375.0 sqm
  • Project Year

  • Photographs

© Allard van der Hoek
© Allard van der Hoek

Text description provided by the architects. The workhouse is part of a complex situated alongside the canal which has a very original and distinct character thanks to its special typology and materialisation. Unlike traditional industrial ‘boxes’, the workhouse’s programmatic mix is rather peculiar: it includes a garage, workshops, offices and a caretaker’s

© Allard van der Hoek
© Allard van der Hoek

As a starting point for dealing with the resulting contextual, financial and programmatic constraints, the brief was carefully analysed. The proposed budget was very limited and was therefore a determining factor in the chosen design strategy. By integrating the storage area within the overall volume, the workhouse is literally leant more substance, sparing the site from random storage. The requested fence around the area ‘shrinks”, as protection, up against the inexpensive EPDM shell of the building.

Floor Plan
Floor Plan

Instead of choosing a standard height for the building, a differentiating profile was chosen in line with the divergent functions and their respective requirements. The side of the building made way for a more sculptural treatment, boosting the building’s expressive character while linking the exterior to the main functional areas. The result of these interventions is a building with a strong identity which retains the open character of the surrounding landscape

© Allard van der Hoek
© Allard van der Hoek
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Workhouse De Scheepvaart / Hub" 09 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <> ISSN 0719-8884