the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Competitions
  3. Powerhouse Company and De Zwarte Hond Selected to Redesign Assen Station

Powerhouse Company and De Zwarte Hond Selected to Redesign Assen Station

Powerhouse Company and De Zwarte Hond Selected to Redesign Assen Station
Powerhouse Company and De Zwarte Hond Selected to Redesign Assen Station, Entrance . Image © Powerhouse Company and De Zwarte Hond
Entrance . Image © Powerhouse Company and De Zwarte Hond

Powerhouse Company and De Zwarte Hond (Team A) have won an international competition to redesign the Assen railway station in the Netherlands. The winning scheme, marked by a triangular latticed canopy, is designed to reconnect the east and west side of the city with an “inviting and recognizable” transit hub.

Station Hall. Image © Powerhouse Company and De Zwarte Hond Tunnel B. Image © Powerhouse Company and De Zwarte Hond Section. Image © Powerhouse Company and De Zwarte Hond Model. Image © Powerhouse Company and De Zwarte Hond + 13

East Side Entrance. Image © Powerhouse Company and De Zwarte Hond
East Side Entrance. Image © Powerhouse Company and De Zwarte Hond
Station Hall. Image © Powerhouse Company and De Zwarte Hond
Station Hall. Image © Powerhouse Company and De Zwarte Hond

Once complete in 2019, the newly revamp station will include a large and flexible concourse area, underground parking for 2600 bikes, three railway platforms, a new bus station and an access tunnel for pedestrians. Inside the station will be a convenience store, floral shop and support areas. 

Model. Image © Powerhouse Company and De Zwarte Hond
Model. Image © Powerhouse Company and De Zwarte Hond
  • Competition

    Assen Station Redesign
  • Award

    First Prize
  • Architects

  • Location

    Assen, Netherlands
  • Architects in Charge

    Nanne de Ru (Powerhouse Company) and Jeroen de Willigen (De Zwarte Hond)
  • Design Team

    Ben van der Meer, Stefan Prins, Dik Houben, Freddy Siekmans, Martine Drijftholt, Kris Schaasberg, Richard Vrijland, Martijn Korendijk, Julius Kirchert, Paul Rikken, Luca Piattelli, Rui Wang, Katarzina Klepacz
  • Structural Engineer

    BreedID
  • Railway Consultant

    InVra Plus
  • Model

    Studio Woudstra
  • Project Year

    2019
  • Photographs

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this author
Karissa Rosenfield
Author
Cite: Karissa Rosenfield. "Powerhouse Company and De Zwarte Hond Selected to Redesign Assen Station" 21 Nov 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/570444/powerhouse-company-and-de-zwarte-hond-selected-to-redesign-assen-station/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments