Zurich Zoo Foyer Renovation & Extension / L3P Architects

Zurich Zoo Foyer Renovation & Extension / L3P Architects

© Sabrina Scheja© Sabrina Scheja© Sabrina Scheja© Sabrina Scheja+ 36

  • Building Constructor:Zurich Zoo
  • Landscape Gardener:vetschpartner Landscape Gardeners
  • Engineer:Freihofer & Partner
  • Building Physics:Wichser Acustic & Building Physics
  • Electro Engineer:Schmidiger + Rosasco
  • Sanitary Engineering:GRP Engineers
  • Hlkk Engineer:ahochn
  • Interior Design Zoo Shop:Decoris GmbH
  • Architects In Charge:Martin Reusser, Boris Egli, Markus Müller, Frank Schäfer
  • City:Zurich
  • Country:Switzerland
More SpecsLess Specs
© Sabrina Scheja
© Sabrina Scheja

Text description provided by the architects. The Zurich Zoo, situated on Zurichberg overlooking Zurich, is one of the most visited sights in Zurich. Due to the continual growing number of visitors, the entrance foyer was re-structured and adapted to current needs.

Floor Plan
Floor Plan

In this process, the need to react subtly to the standing foyer, an excellent project from Dürig Architects in 1999, was applied. A complex, merged facility, embracing diverse areas such as the forecourt, counters, visitors’ centre, Zoo Shop, Zoo Café, volunteers’ centre and also including the station for the new zoo tram was realised in an all-out operation.

© Sabrina Scheja
© Sabrina Scheja

With flowing forms the new foyer respectfully orientates itself to the pre-existing structures. Curved walls, display windows and rooves combine in spectacular rolling lines. The flowing forms and a selective light design were implemented intentionally to quickly and intuitively guide the arriving visitors.

© Sabrina Scheja
© Sabrina Scheja

Great merit was given to authentic materials in the interior. An especially developed acoustic panel, made from packaging plywood, was put to use in the counter and visitors’ centre area. The natural grain reminding one of animal fur was superimposed with animalistic textures derived from irregularly drilled holes. Thus the guest is presented with an exciting backdrop which is emotionally attuned with the world of the zoo.

© Sabrina Scheja
© Sabrina Scheja

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Zürich, Zoo, 8044 Zurich, Switzerland

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Zurich Zoo Foyer Renovation & Extension / L3P Architects" 31 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/561276/zurich-zoo-foyer-renovation-and-extension-l3p-architects> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.