the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Mexico
  5. Elías Rizo Arquitectos
  6. 2014
  7. LA House / Elías Rizo Arquitectos

LA House / Elías Rizo Arquitectos

  • 01:00 - 16 October, 2014
LA House / Elías Rizo Arquitectos
LA House / Elías Rizo Arquitectos, © Marcos García
© Marcos García
  • Collaborators

    Jenny Mora, Paola Hernández, Alma Osnaya, Jenny Canarena, Gabriela Chávez, Roberto Contreras, Rigo González, Carlos Miiramontes, Daniela Valdez, Maripily Roel, Diana Reséndiz, Rodrigo Ortega
  • Interior Design

    Kárima Dipp
© Marcos García
© Marcos García

Text description provided by the architects. LA House was born out of an especially fruitful relationship with the client. Thorough communication was established from the beginning we were granted complete trust to translate their needs into space.

© Marcos García
© Marcos García

Breaking with the norm established by all the houses in the vicinity, LA House recedes a considerable distance from the setback line, to yield a large open space below the tree canopies, a stark welcome gesture.

The main entry into the complex proceeds to an open passageway that runs along a rough-hewn stone wall and postpones the access into the house an additional number of meters. A glazed box containing a studio protrudes from the building. It hovers above a large pond that can be crossed via a series of stone pavers that rise above the water and lead directly into the public areas of the house. The garage, concealed on the other side of the stone wall, compels cars to park sideways so as to render them invisible from any space in the house.

© Marcos García
© Marcos García

The entry sequence into the building presents a series of layers, starting with the garden space beyond the setback lines, following through the open corridor past the pond, and crossing through the central courtyard all the way to the living spaces at the back of the main building.

© Marcos García
© Marcos García

A central courtyard scheme was implemented to introduce natural ventilation into every space of the house without compromising privacy. The corridors around the courtyard on the ground floor are defined by a series of operable windows that allow the kitchen and living spaces  to bleed out into the exterior, when the weather allows it.

Lower Floor Plan
Lower Floor Plan
Upper Floor Plan
Upper Floor Plan

Expanding on the theme of permeability that dominates the ground floor, similar solutions were implemented throughout the living quarters on the second level, to allow for the private, open spaces. Such is the case with the small, glazed atrium that ventilates the master bathroom and the deeply recessed balconies that yield generous exterior areas to all bedrooms.

© Marcos García
© Marcos García

Crossing the lawn, beyond the living spaces on the ground floor, a pool and a concrete volume containing an entertainment room overlook a small ravine outside of the property. Below this volume a staggered pathway descends gently to negotiate the changes in topography on a pronounced cliff, leading down to a lower landscape area.

© Marcos García
© Marcos García

Dark gray steel, glass, wood, concrete and stone compose the greater part of the material palette throughout the house, wich is complemented by accents in leather and stainless steel. The master bathroom receives a special treatment as it is covered almost in its entirety with white marble. 

© Marcos García
© Marcos García

View the complete gallery

About this office
Cite: "LA House / Elías Rizo Arquitectos" 16 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/556207/gr-house-elias-rizo-arquitectos/> ISSN 0719-8884
© Marcos García

墨西哥LA住宅 / Elías Rizo Arquitectos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.