Kežmarská Hut / A8000

Kežmarská Hut / A8000

© Jan Cyrany, Courtesy of A8000© Jan Cyrany, Courtesy of A8000© Jan Cyrany, Courtesy of A8000© Jan Cyrany, Courtesy of A8000+ 21

  • Architects

  • Location

    High Tatras, Tatra National Park, 062 01 Vysoké Tatry, Slovakia
  • Project Year

    2014
  • Photographs

    Jan Cyrany, Courtesy of A8000, Courtesy of A8000
© Jan Cyrany, Courtesy of A8000
© Jan Cyrany, Courtesy of A8000

A8000 has design a sustainable mountain hut for Slovakia’s High Tatras as part of the Kežmarská Chata (Kežmarská Hut) international competition. Seated on one of its vertices, the simple cube “evokes an erratic block left behind by the retreating glacier,” while it’s “sharp edges” blend into the mountain backdrop.

© Jan Cyrany, Courtesy of A8000
© Jan Cyrany, Courtesy of A8000

“Thanks to the positioning of the construction, three sides of the facade are visible from any viewing point, which amplifies the play of light and shadows – the same effect which can be observed on the neighboring rocks,” described Atelier 8000. “The glass surfaces of windows and photovoltaic panels along with the light transparency of the metal plating complete the whole picture of the site with a touch of glimmer – just like the glints and reflections which can be observed on the surface of a mountain lake or on thawing ice.”

© Jan Cyrany, Courtesy of A8000
© Jan Cyrany, Courtesy of A8000

The construction is built with glued laminated timber beams made from larch wood. The aluminum facade system is designed in the form of square panels. The dimensions of the individual elements of the facade are designed in the module of 1x1 meter to facilitate easy handling and transport to the building site.

© Jan Cyrany, Courtesy of A8000
© Jan Cyrany, Courtesy of A8000
© Jan Cyrany, Courtesy of A8000
© Jan Cyrany, Courtesy of A8000

At its base, the hut provides a snowmobile garage, staff entrance, ski storage, drying room and restrooms. The ground floor is made up of a restaurant and deck, while the upper floors accommodate sleeping and emergency recovery areas. 

Courtesy of A8000
Courtesy of A8000

In terms of its energy generation and consumption the hut has been developed as a passive building. The shape and orientation of the hut maximize solar energy, while parts of the facade with energy generation units are oriented southwards and eastwards to face the sunrays directly. 

Courtesy of A8000
Courtesy of A8000

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:High Tatras, Tatra National Park, 062 01 Vysoké Tatry, Slovakia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: Karissa Rosenfield. "Kežmarská Hut / A8000" 08 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/555095/competition-entry-atelier-8000-designs-cuboidal-mountain-hut-for-slovakia-s-high-tatras> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Jan Cyrany, Courtesy of A8000

斯洛伐克山脉倾斜的kezmarska小屋/ A8000

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.