the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. India
  5. Cadence
  6. 2013
  7. Bagrecha Residence / Cadence

Bagrecha Residence / Cadence

  • 01:00 - 10 September, 2014
Bagrecha Residence / Cadence
Bagrecha Residence / Cadence, © Anand Jaju
© Anand Jaju

© Anand Jaju © Anand Jaju © Anand Jaju © Anand Jaju + 16

  • Architects

  • Location

    Bengaluru, India
  • Architect in Charge

    Smaran Mallesh, Narendra Pirgal, Vikram Rajashekar
  • Project Architects

    Smitha Lukose, Komal Bhulani, Sangeetha Patrick, Aishani Nath
  • Area

    2200.0 ft2
  • Project Year

    2013
  • Photographs

© Anand Jaju
© Anand Jaju

Text description provided by the architects. Placed in a residential context, the site is located at a corner and is abutted by roads on two sides. The context didn’t allow for too much interaction, hence the design required us to create a dynamic interaction between the spaces within the house. Transitional areas between the public and private spaces help separate functions and enables intermingling of spatial volumes.

© Anand Jaju
© Anand Jaju

An introverted plan enabled us to have minimalist surfaces on the exterior. As per the client’s requirements, all private spaces were to be on one floor. Public spaces were at the first floor, with services and a car park on the ground level. Owing to the constraints of the small size of the site, it was crucial to maximise spaces allocated to various functions. This was achieved by playing with volumes. A double height living room gave a sense of expanse and it provided a visual connect from the second level. In order to break the monotony of the built versus un-built, a courtyard was introduced on the first level. To compliment the double height volumes on the inside, the courtyard was also made double height and accessible at the second level, thereby internalising it and it acts as an extension of the private spaces. With the introduction of the double height courtyard, the facade appears hollowed out and fitted with a play of planes and materials.

© Anand Jaju
© Anand Jaju

The next challenge was to add functional spaces to the terrace level without adding to the height of the building. A truss roof, which sloped upwards, gives the perception that the roof is diminishing. The terrace has a deck which interacts with the external landscape and acts as a public space for the residents. Use of complimenting materials and surface finishes from the ground level to the terrace; add to the design of the house. Rough concrete finishes contrast with smooth plastered surfaces, wooden panelling in contrast to dressed stone tiles helps balance out the raw minimalist feel of the house.

© Anand Jaju
© Anand Jaju

View the complete gallery

About this office
Cadence
Office
Cite: "Bagrecha Residence / Cadence" 10 Sep 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/545669/bagrecha-residence-cadence/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.