the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Hungary
  5. Foldes Architects
  6. 2013
  7. The Long Brick House / Foldes Architects

The Long Brick House / Foldes Architects

  • 01:00 - 12 September, 2014
The Long Brick House / Foldes Architects
The Long Brick House  / Foldes Architects, © Levente Sirokai
© Levente Sirokai

© Levente Sirokai © Levente Sirokai © Levente Sirokai © Levente Sirokai + 37

  • Structural Engineering

    Zoltan V. Nagy
  • Mechanical Engineering

    Attila Lucz
  • Electrical Engineering

    Judit Balazs
  • Text

    Viktoria Szepvolgyi
  • More Specs Less Specs
© Levente Sirokai
© Levente Sirokai

Text description provided by the architects. The project initiated by an intellectual couple, had a clear starting point, as highlighted to architects Laszlo Foldes and Peter Sonicz: “We own a length of books something like 100 meters”. The owners of the site had found the best location to retire from work and the noise of Budapest in a rich natural environment, at the side of the Big-Proud Peak.

© Levente Sirokai
© Levente Sirokai

Pilisborosjeno, a town some 15 km to North Buda, stretches in between hills surrounded by villas that inhabit the Pilis hillside. The plot is approached from a chain of narrow and steep roads. When arriving at the gate, just the green canopy of trees that shade the site and a minimalist concrete parking lot are visible. Thanks to the sloping garden, the house is hidden behind this rich, welcoming flora and fauna which plays a crucial part of the aesthetic. The owners aim of saving and keeping as much of the original plants and trees as possible has paid dividends.

© Levente Sirokai
© Levente Sirokai

“Taking into consideration the narrow and long shape of the building site, the way of the sun and the low budget programme, also the age of the couple who are to be retired soon, we advised them to realize a straightforward base plan, where the spaces are linked with a long corridor and public spaces face the panoramic view of the valley. At the same time, to avoid creating under-utilized space we discovered the great potential of the corridor concept. We turned this horizontal axis into a highly beneficial and unique element of the house, a 17 meter long wall of library.” – remarked the architects, Laszlo Foldes and Peter Sonicz concerning the design concept.

© Levente Sirokai
© Levente Sirokai

As approaching the house, a closed brick wall surreptitiously peeps from behind the trees and a staircase down to the base where the sauna and a store room are located. Behind the brick wall, on the ground floor, a master bedroom and a bathroom are situated. If one follows the brick pavement they arrive at the main entrance on the Northeast side, viewing the middle point of the corridor which leads to the public zone on the left hand side and to the private on the right. The latter consists of the working room, bathroom and the bedroom with its own terrace providing a stunning view of the westerly aspect with sunset views over the rolling hills and beyond.

© Levente Sirokai
© Levente Sirokai

The inner spaces follow the prolapse of the building site therefore the level of the floor is made continuously deeper via few stairs, enlarging the height (first after leaving the private zone, than when entering the living room, and finally when reaching the garden from the living room’s terrace). This results a variety of spaces, enjoying each case higher ceilings and wider rooms, ending up with the limitless panorama of the terrace.

© Levente Sirokai
© Levente Sirokai

The giant bookshelf fulfils more functions than one might expect. Throughout its 17 meters the modular system architects designed opens up, enabling a window to perfectly fit in, and a window seat – thanks to the 50 cm deep walls. In the living room the shelves are united with the fireplace.

Section C
Section C

“It was our general aim to assure the proper inner climate with architectural means rather than constructing huge machinery. The house has a 50 cm thick brick wall, meeting the heating technological standards and giving sufficient thermal inertia. The ceiling slab is made of wood and the empty, well ventilated attic behaves as a „buffer zone” optimising the inner climate. The terrace of the living room plays an important role in the protection against rain or intense sunshine, while it is an extension of the living room as well as an intermediate space between in and out.” – added the architects, Laszlo Foldes and Peter Sonicz.

© Levente Sirokai
© Levente Sirokai

View the complete gallery

Cite: "The Long Brick House / Foldes Architects" 12 Sep 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/544119/the-long-brick-house-foldes-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments